Zápszony

Református templom

Beregszásztól 24 kilométerre fekszik Zápszony települése, melynek első írásos említése 1271-ből való.

Az eredetileg az egri püspökhöz tartozó római katolikus közösség a reformáció idején áttért az új hitre. A falu korábbi fatemploma az 1566-os tatárjáráskor elpusztult. A ma látható református kőtemplom 1803-ban készült el a Lónyay-család támogatásával azon a telken, melyet Turóczi Sándor adományozott a gyülekezetnek. A román-gótikus stílusú istenháza építési munkálatait Paulics András munkácsi mester vezette. A kazettás mennyezet és a karzat Sóndorházi Ambrus munkája.

A templom délnyugati irányú fekvésű, alaprajza hatszögletű, kis előcsarnoka van. Négy boltíves ablaka kazettás, felső részén színes üvegekkel.

Az építés után száz évvel felújították az épületet, ekkor díszítették ki a falakat széles girlandokkal és oszlopokkal.

A templom tornya egyszerű, négy boltíves ablakát redőny fedi. A toronyórák soha nem működtek. Eleinte két bronzharang lakott benne. Az egyiket 1794-ben, a másikat 1795-ben öntötték. 1885-ben Kisgejőcön László lajos is öntött egy harangot a gyülekezet számára. Az első világháború idején az 1794-es eredetű nagyobb harangot elkobozták. Az egyháznak nem volt pénze új harangra, egy régit vettek, ami viszont repedt volt.