Viski tájház

A Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség szervezésében 2006-ban adták át Visken azt a tájházát, melyet egy több mint száz évvel ezelőtt épített fazsindelyes házból alakítottak ki, és felújították annak portáját is. Régi idők világát idézi a szépen gondozott kert, az istálló, az asztalosműhely, a kormos kemence, az oszlopos tornác, a gerendákról lelógó kukoricacső. A házba belépve korabeli edényekkel felszerelt konyha, majd kissé arrébb faragott bútorzatú tisztaszoba fogad bennünket, s megtekinthetjük a hétköznapi élet tárgyait: a guzsalyt, a karosládát, a rongyszőnyeget, a festett tányérokat, a szövőszéket és a többi használati eszközt.

Az ide érkezőket nagy szeretettel fogadják a helyiek, a tájházban kipróbálhatják a szövést, megkóstolhatják a spóron készített ételeket és a jó viski pálinkát.

De mitől is különleges a viski építészet?

A viskiek egykor nem kerítették körbe a portát, a kerítés csak XVIII. századtól kezdve terjedt el. Onnantól az udvart az utcától "gömbön forgó" tőkéskapu vagy leveles kapu zárta el.

Egy-egy porta elrendezése sok hasonlóságot mutatott. A gazda az udvar elején épített fel a lakóházat, s hátulra kerültek a gazdasági épületek (ólakat, istállót, csűrt, aborát, kast, fásszínt stb.). Szintén az udvar végén volt a szekerálló.

A gémeskút a vályúval a telek ház előtti, alacsonyabb fekvésű részén volt.

A lakóházak általában fából készültek. Ahogy Visken mondják, saráncos építkezés formájában. A saránc a talpfába csapolt egyik, vagy mindkét oldalán nútolt oszlop volt, amelyet beraktak deszkával. A tehetősebbek magas alapra helyezték házukat, míg a szegényebbek lakóhelye alap nélkül készült. A falakat vékony lécekkel paticsolták, kívül-belül sárga agyaggal tapasztották be, majd bemeszelték.

A jellegzetesen tornácos házakat magas, hosszú szarufás sátortetővel látták el és zsindellyel fedték. A konyha szabadkéményét mogyorófavesszőből fonták, belülről betapasztották, hogy szikrát ne fogjon, a kéményekre kerek kéménytető került. Az épület alatt pince is volt.

Kezdetben két szobából (pitvar és szoba) állt a ház, később háromszobás (kisház, konyha nagyház) házakat építettek. A XX. század közepétől jelent meg negyedik helyiségként a kamra.

A házak bútorzata egyszerű (ágy, asztal, lóca), alacsony és házilag készített volt. A tizenkilencedik század elején jelentek meg a viski házakban a karosládák, a kredencek és tálalók.

A kemencét is lassan felváltotta a spór. De a hátsó udvarban megmaradt a kenyérsütő kemence.