Tiszapéterfalva

György-kastély

Tiszapéterfalva központjában található a XIX. század végén épült György-kastély. Nevét egykori tulajdonosáról György Endre (1848-1927) földművelésügyi miniszterről kapta, aki nyári laknak használta az épületet.

György Endre Huszton látta meg a napvilágot 1848. március 18-án. Középiskolai tanulmányait szülővárosában folytatta, majd jogot tanult Debrecenben és Pesten. 1870-ben a Közmunka- és Közlekedési Minisztérium munkatársa lett, ahol különösen a vasúti osztályon ért el kiemelkedő eredményeket. Ennek köszönhetően többször is részt vehetett európai tanulmányutakon. Sok ideig tartózkodott Angliában, Oroszországban, de északon és keleten is megfordult. Politikai pályafutása 1878-ban kezdődött, amikor először Ugocsa, majd Bereg vármegye országgyűlési képviselőjévé választották. 1879-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett, 1919-től pedig több éven át a nemzetgazdasági bizottság titkára volt. Aktív szerepet vállalt a Tiszántúli Református Egyházkerületben. Később a szövetkezeti bank igazgatója, több vasút igazgató-tanácsosa, illetve a National Railway Associationnek is tagja lett. 1891-ben Munkács díszpolgárává avatták. 1905. VI. 18-X. 18. között földművelésügyi miniszter volt a Fejérváry-kormányban. Budapesten hunyt el 1927. január 15-én.

Tiszapéterfalvi nyári kastélyát az 1870-es évek végén építette. A szovjet érában elhanyagolták az épületet, egy időben iskolaként is használták.

A kastélyban 1986. augusztus 10-én Bíró Andor, a Határőr Kolhoz elnökének kezdeményezésére megnyílt a Péterfalvi Képtár, mely azóta is az épületben működik. A képtár kiállítási anyagát a kárpátaljai festőművészek közel 200 alkotása teszi ki. A többi között Boksay József, Koczka András, Sütő János, Erdélyi Béla, a Medveczky házaspár, Kassai Antal, Habda László, Horváth Anna egy-egy alkotása is megtalálható a gyűjteményben.

A jelenkori művészek pedig védnökséget vállaltak a galéria fölött, és minden évben szakmai találkozóval egybekötött kiállításokat tartanak itt.

2003-ban a kastély falára emléktáblát helyeztek György Endre tiszteletére.

A Péterfalvai Képtár 2007-től a Magyar Nemzeti Jelentőségű Intézmények sorába tartozik. A Magyar Köztársaság kormányának köszönhetően kívül-belül megújulva várja az idelátogatókat és szolgálja a magyarságot a nemzeti identitás megőrzésében.