Tiszafarkasfalva

Fogarassy-kastély, kápolna és tájház

Tiszafarkasfalva birtokosa volt egykor a Fogarassy család. Az általuk épített kastély és kápolna a mai napig áll. A szovjet érában a helyi Határőr Kolhoz vezetője, Bíró Andor helytörténeti múzeummá alakíttatta át a kastélyt. Az őskortól megkezdve az Árpád-kori emlékeken át a szovjet időszakig sok értékes és fontos történelmi ereklyét gyűjtöttek össze. Emellett a tiszaháti magyar parasztélettel kapcsolatos anyagok is megtekinthetők a tárlaton. 1988-ban 1476 néprajzi és 2080 történelmi jellegű dokumentum és tárgy volt található a múzeumban.

A Fogarassy-kastély mellett szabadtéri falumúzeumot rendeztek be. A skanzenben korhű állapotban megtekinthető egy múlt századi szegény parasztház, egy középparaszti ház, illetve a falusi iskola épülete egybeépítve a tanítólakással.

A Fogarassy-kastély parkjában Árpádsávos keresztet emeltek 2000-ben a millennium tiszteletére és egy kopjafát állítottak emléktáblával az 1717-es tatárbetörés áldozatainak emlékére 2007-ben.

Szintén itt áll az a kis görögkatolikus templom, melyet a Fogarassy család uradalmi kápolnájából alakították ki. A Szentháromság tiszteletére felszentelt épületet 2009-ben újították fel.