Szerednyei hordó és pincesor


"A hordó a bor tárolására, érlelésére és szállítására szolgáló zárt, hengeres, domború-dongás faedény. A hegyvidéki hordókészítő központok termékei a 16-19. században soproni, pozsonyi, szerednyei, alföldi, kassai, gönci fa vagy hordó néven kerültek forgalomba."

Ezen sorok a Magyar Néprajzi Lexikonban olvashatóak. Számunkra a szerednyei megnevezés fontos, mely az egykori Ung vármegyéhez tartozó Szerednyére utal. A településen élők évszázadok óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borgyártással és hordókészítéssel. A község birtokosai, a Dobó testvérek, Ferenc, István és Domokos híres borkereskedők voltak, akik megannyi hordó szerednyei bort szállítottak Lengyelországba. A DobóI István által építtetett borospince a mai napig áll és használatban van Szerednyén. Az innen származó tölgy- és cserfából készített hordók elsősorban a Tokaj-hegyaljai borászok körében kedveltek. Népszerűségét kiváló tároló és érlelő tulajdonságának köszönheti. Helytakarékos, szükség esetén nyergelhető. Emellett mutatós az alakja. Tisztítása, karbantartása gépesíthető. A hordó paraméterei: 220 liter űrtartalmú, a donga hossza 80 cm, a has átmérője 80 cm, a fejé 66 cm. A donga 27-30 mm hosszúságú, 6 abroncskarika veszi körbe. 12 darab szegecsek tartja össze az 55 kg súlyú hordót, melynek nyílása 50 mm-es átmérőjű.

Szerednye várának és területén ura a XVI. század első felétől a Dobó-család volt. A vidék a kora középkortól híres volt szőlőjéről. A szerednyei bor a XVII-XVIII. századra európai hírűvé vált. A korabeli feljegyzések tanúsága szerint I. Péter cár udvarába is szállítottak az itt készült nedűből. Nem csoda, hogy az egri várnál diadalt aratott várvédő, Dobó István itt ásatta ki a török foglyokkal azt a közel 4,5 kilométer hosszú pincerendszert, mely ma is tökéletes állapotban van. A történetet megerősíti a pince falán található, a XVI. század elejéről származó kőbe vésett latin felirat. A szöveg tanúsága szerint a pince a szerednyei vár birtokosai, Dobó István és Dobó Dominika idejében ásatott. A szájhagyomány úgy tartja, hogy pincét egykor föld alatti folyosó kötötte össze az ungvári és a munkácsi várral.

Ami biztos, az az, hogy bortárolás szempontjából kitűnő a pincerendszer, mely állandó, levegőhőmérsékletet (+12°C) biztosít. Ennek hátterében a vulkanikus sziklafal pórusain beszivárgó tiszta levegő által létrehozott egyedi mikroklíma áll.

A pincét napjainkban a szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó Leányka Agrárcég használja. A szerednyei gazdaságban az európai fajtákkal beültetett terület meghaladja a háromszáz hektárt. Az ültetvényeken megtalálhatóak a híres Cabernet Sauvignon, Merlot, Olasz Rizling, Müller Tourgau, és a Piros Tramini szőlőfélék, az utóbbi az ismert Trojanda Zakarpattya alapanyaga. A vállalat évente 4,5-5 millió palacknyi bor készít.

A pincében 2017-ben mellszobrot állítottak Dobó Istvánnak. Az alkotás készítője Túri Török Tibor szobrászművész.

Borkóstolásra és a pincerendszer egy részének a megtekintésére a hét minden napján kínálkozik lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.