Plotényi-kastély

Egy kastély, melyben egykor Liszt és Brahms is megfordult, mely tanúja volt a földbirtokosok báljainak, a zenekedvelő Plotényi család zenés estjeinek, egy letűnt kor varázsának.

Ungvártól tíz kilométerre, Nagyláz községben építette fel Plotényi Nándor (1844-1933) hegedű- és zongoraművész a család kastélyát. A művészről így ír A Pallas nagy lexikona: "A 60-as évek elején országos körútjában Reményi Ede fedezte fel kiváló hivatottságát a zenészeti pályára s szülei beleegyezésével magához vette, a hegedüjátékban kiművelte s miután a zongorát is kitünően kezelte, sok éven keresztül zongorakisérőjéül is szerepeltette, beutazván vele több ízben nemcsak a magyar hazát, hanem egész Európát is. A 70-es években Párisban telepedett le, hol megnősült, a művészi pályától visszavonult s néhány évvel ezelőtt családjával együtt végleg Budapestre tette át lakását. Számos magyar és nemzetközi zeneműve jelent meg francia és németországi kiadóknál s mint hangversenyző művész is sok éven át nagy sikerrel működött."

Később Plotényi és angol származású felesége, Eugenie Mcallister nyolc gyermekükkel Nagylázra költözött. A művész itt építette fel a klasszicista stílusú kastélyát 1896-ban, melyet ritka növényekből álló arborétummal vett körül. Plotényi emellett borgazdaságot, szeszfőzdét alapított. Emellett zeneiskolát nyitott Ungváron. A falubeliek szerették a családot, akik munkahelyet biztosítottak a település lakóinak.

Plotényi lányai Európában tanultak, csak ritkán jöttek haza. Két fia, János és Vilmos viszont Nagylázon élt. 1933-ban bekövetkező halála után egyik fia vette át a birtok irányítását, melyet a kastéllyal együtt 1945-ben a kommunisták államosítottak. János akkor már nem élt, Vilmos pedig állítólag szétosztotta a család vagyonát, hogy az ne jusson a hatalom kezére. Őt magát az egyik borásza fogadta be. A kastély a későbbiekben kórházként, iskolaként, nyári táborként, faluházként működött. A több évtizedes viszontagság után 2004-ben újították fel az épületet, melyben Ifjúsági Művészeti Központ nyílt.

Forrás: https://karpatalja.ma/sorozatok/karpatalja-anno/karpatalja-anno-a-nagylazi-plotenyi-kastely/