Petrusinec Volodimir bőrdíszműves és szíjgyártó

Ritka, sokak által alig ismert mesterséget űz Petrusinec Volodimir, Ladi, aki gyermekkora óta foglalkozik szíjgyártással, lószerszámok készítésével, illetve az utóbbi időben a bőrdíszművességgel.

Mindennek a tudományát autodidakta módon, mesterek okítása nélkül, a saját tapasztalatai alapján sajátította el.

Műhelyét a levegőt a feldolgozásra váró bőr illata tölti be. Itt készítette el Ladi még kamaszként az első lovasszerszámokat. A családjában senki sem űzi a bőrművesség szakmáját, a szülei cipőkészítéssel foglalkoztak, amit Ladi is megtanult. Amikor 13 évesen el kezdett érdeklődni bőrözés iránt, nem volt senki a környezetében, akitől elleshette volna a szakma alapjait. Tudását főként könyvekből, kitartó gyakorlással szerezte meg.

Műhelyében elsősorban lószerszámok készülnek, melyhez marhabőrt használnak, míg az ékszerek, táskák, Bibliaborítók alapanyaga kecskebőr.

A munkához szükséges bőrt Ukrajnában szerzi be, a szerszámai nagy része kézi készítésű, egy beregszászi kovácsmester munkáját dicséri. Emellett Magyarországról, Kijevből és Amerikából is rendelt már eszközöket.

A varrógépét Hollandiából kapta, eredetileg cipőfelsőrész díszítésére használták, erős gép, akár másfél centiméter vastagságú bőrt is át tud varrni, ráadásul egyszerű a szerkezete, könnyű javítani. Ladinak besegít a felesége, Ilona is.

Vásárlóik köre a Beregszászi járástól a Huszti járásig terjed. Leginkább megrendelésre dolgoznak. Az új termékek készítése mellett szívesen vállalnak javítást, restaurálás is. Úgy látják, hogy a falusi emberek megbecsülik a lószerszámokat, nem sajnálják a pénzt a felújíttatásukra. Leginkább igás lovak szerszámait, nyaklót, hámot, zörgőket visznek Ladihoz javításra. Emellett olyanok is felkeresik, akik hobbiból tartanak lovat, illetve van egy-egy szép régi nyergük. Megfordult már a műhelyben a múlt század elején készült huszárnyereg, amelyet egy bécsi mester készített, százéves zörgő és angol sportnyereg is.

A lószerszámok mellett Ladiék egyre többet foglalkoznak bőrdíszművességgel. Termékeiket nem csak a műhelyben lehet megtekinteni és megvásárolni, Ladiék rendszeres résztvevői a kárpátaljai fesztiváloknak és rendezvényeknek.