Petőfi Sándor szobor

Beregszászban nagy tiszteletnek örvend Petőfi Sándor személye. A szabadságharc költője személyesen is felkereste a Vérke-parti várost 1847-ben. Endrődre tartott a menyasszonyához, Szendrey Júliához, de néhány kárpátaljai helyszínt (Munkács, Ungvár, Beregszász) azért útba ejtett. Beregszászban az Oroszlán fogadóban szállt meg egy éjszakára július 12-13 között. Úti leveleiben így ír a városról: "Munkácstól egy jó etetés Beregszász. Közönséges mezőváros, van benne gót templom, megye ház és magyar kocsmáros, ami nagy vigasztalás (nem a templom, hanem a magyar kocsmáros)."

Ekkor írta a Meleg dél van című költemény is:

Meleg dél van itt kinn a mezőben,

Rakja a nap a tüzet erősen,

Meleg dél van, meglippen a madár,

A fáradt eb kiöltött nyelvvel jár.

Két lyány gyüjti ott a széna rendét,

Két siheder hordja a petrencét,

Hej de nem telik nagy kedvök benne,

Mert ilyenkor súlyos a petrence.

Legjobb dolga van most a királynak,

Vagy ott annak a gulyásbojtárnak;

Király pihen aranyos karszéken,

Gulyásbojtár kedvese ölében.

Beregszász városa 1991. március 15-én avatta fel a Rákóczi téren, szemben a gótikus római katolikus templommal Petőfi Sándor szobrát, melyet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Járási Szervezete megbízásából a Körösényi Tamás budapesti szobrászművész készített el.

Az azóta eltelt három évtizedben a március 15-i nemzeti ünnepet itt méltatja Beregszász magyarsága, megemlékezve a szabadságharc költőjéről és hős társairól.

Sajnos, nem mindenki osztozik Petőfi Sándor tiszteletében. Az évek során többször is meggyalázták a szobrot.

1991. október 4-én egy Volodimir Dankunics nevű lakos vasrúddal támadt a szoborra; bosszúból, amiért a Lenin-szobrot eltávolították a térről. A félkarral maradt Petőfi-szoborhoz a beregszásziak minden nap friss virágot vittek. Pár nap múlva újra támadás érte a szobrot; egyik éjszaka ledöntötték. Ezután Nyíregyházára vitték, ahol az alkotó, Sebestyén Sándor segítségével, újjávarázsolták a Petőfi-szobrot. A költő karját a helyére forrasztották, de úgy, hogy egy vékony csík jelezze a törés helyét, emlékeztetve a beregszászi magyarokat arra, hogy Petőfi szobrát minden körülmények között meg kell óvniuk. A szobor egy körülbelül 1 méteres talapzatra került. Másodszori avatására 1992. március 15-én került sor.

A szobrot több alkalommal leöntötték festékkel, legutóbb 2013. április 22-én éjjel felgyújtották a talapzatán lévő száraz koszorúkat.