Péterfalvai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) 1995. óta szervez népzenei- és néptánctábort a népművészet iránt érdeklődő fiatalok számára. A tábor szakmai szervezője a viski származású Pál család, Pál Lajos, Pál Katalin, Pál Eszter és Pál István "Szalonna". Az intézményi hátteret a KMPSZ, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola és a Kárpátaljai Magyar Népművészeti Egyesület adja.

A több mint két évtizedes múlttal rendelkező péterfalvi tábor több mint egy nyári táborozási alkalom. A résztvevők a tanulás és kikapcsolódás mellett szoros barátságokat, ismeretségeket is köthetnek. Ma már nem ritka, hogy az egykori táborozók tanárként vesznek részt a táborban, vagy már gyermekeiket küldik az egyhetes programra.

A táborban minden esztendőben neves kárpátaljai és magyarországi oktatók vezetik a foglalkozásokat (szövés, nemezelés, gyöngyszövés, agyagozás, gyékényfonás, néptánc-és népzenetanulás).

A kézműves foglalkozásokon készített tárgyakból a tábor utolsó napján kiállítást szerveznek. Emellett minden évben tartanak egy táborzáró koncertet is, amelyen bárki megtekintheti és meghallgathatja a gyerekeket.

Forrás: https://karpataljalap.net/2016/07/20/xxi-peterfalvai-nepzenei-neptanc-es-kezmuvestabor

https://kmpsz.uz.ua/taborok-kepek.html