Perecseny

Római katolikus templom

Ungvártól 20 km-re északkeletre, a Turja és az Ung folyók összefolyásánál található a 6600 főt számláló Perecseny (Перечин) városa, mely egyben a Perecsenyi járás székhelye is. Első említése 1266-ból való.

A perecsenyi római katolikus közösség 1902-ben alakult meg. A közel 600 főt számláló egyházközség elhatározta, hogy templomot emel a városban. A templom építését a településen működő vegyigyár mellett helyi híd- és alagútépítő olasz családok is támogatták: Gaiotto Francesco 1905-ben vette meg azt telket Winter Ferenc családjától, melyre végül az istenháza került. Az eklektikus stílusú templomot 1906 augusztusában, Szent István napján szentelték fel Szent Ágoston tiszteletére. A 24 méter hosszú, 9 méter széles és 34 méter magas templom szentélyét az olasz Cominotto Santo és fiai, Menis Jacob és Gayotto F. építették, a nyílászárók és a bútorzat Goyer Sándor asztalosműhelyében készült. Orgonája XIX. századi eredetű.

A templomot 1934-ben, 1979-ben és 2015-ben is felújították.

Érdekesség: a kommunizmus idején a közeli turjaremetei Szent György templomot világi hatóságok bezárták. A templom összes egyházi kellékét a perecsenyi templomba menekítették és ott őrizték 45 éven keresztül.