Paprikafesztivál

Az Ungvári járásban található Nagydobronyban és Kisdobronyban több évtizedes hagyománya van a paprikatermesztésnek és az őrölt pirospaprika készítésének. A fűszerpaprika ma már a falu védjegyévé vált.

A visszaemlékezések szerint az első magokat a nagydobronyi Benedek Irén férje - aki vasutas volt - hozta Magyarországról az 1950-es években. Tőlük vették át a szomszédok, míg aztán az egész faluban elterjedt a paprika, mellyel az 1970-es évektől kezdtek üzletszerűen foglalkozni. Ma már évente 100 tonnányi fűszerpaprika terem a faluban.

Nagydobronyban 2012-ben állították fel a Paprikafűző asszony szobrát, ami ifj. Hidi Endre szobrászművész alkotása.

A kisdobronyiak is kiveszik a részüket a paprika népszerűsítéséből. 2008-tól kezdve évente megrendezik a paprikafesztivált a településükön. Az egész napos program főszereplője ugyan a paprika, hiszen a vendégek megkóstolhatják a dobronyi paprikából készült, valamint a dobronyi paprikával ízesített ételeket, ugyanakkor a szervezők más szórakozási lehetőségekről is gondoskodnak (műkedvelő együttesek fellépése, kézművesek munkáinak kiállítása, lacikonyha, játszótér).

Forrás: https://karpataljalap.net/2008/10/17/i-dobronyi-paprikafesztival

https://nagydobrony.com.ua/lap/077_20130809.pdf