Nyalábvár-kápolna

Nyalábvár déli őrbástyája mellett emeltette 1530-ban Perényi János annak tiszteletére, hogy túlélte a mohácsi csatát. A kápolna egészen a II. világháború végéig szolgálta a híveket. 1945-ben a szovjet hadsereg légvédelmi megfigyelőállást alakított ki a várban, s mivel szükségük volt építőanyagra, lebontották a kápolnát.

Az akkor 15 éves királyházi Takács János megmentette a pusztulástól a kápolna kis harangját, melyet a családja odaajándékozott az akkor épülő tölgyesfalvi (Dubove) görög katolikus templom számára.

A rendszerváltás után az akkor már felnőtt, s a Királyházi Római Katolikus Egyházközség kurátoraként tevékenykedő Takács János vetette fel egy új kápolna építésének gondolatát. Ifj. Takács János 1992-ben készítette el az eredeti kápolnával tökéletesen megegyező terveket, majd az engedélyek birtokában hozzáláttak a kápolna felépítéséhez. Önkéntes munkával, a hívek adományából és egyházi gyűjtésekből tudták elvégezni a munkálatokat. A kápolnát 1993. szeptember 8-án szentelték fel. A régi kisharangot az azóta pravoszlávvá vált tölgyesfalviak nem adták vissza, azonban a gödényháziak felajánlották temetőjük harangját.

A kápolnát Kisboldogasszony ünnepére (szeptember 8.) szentelték fel, minden évben ezen az egy napon szentmisét tartanak itt.