Nagydobronyi keresztszemes- hímzésminta gyűjtemény a kárpátaljai Nagydobronyból

Ez a csodálatos kiadvány bemutatja a kárpátaljai Nagydobrony különleges hímzésének gyönyörű és egyedülálló világát. A könyv egy olyan értékes kultúrát mutat be, melyben az itt élő emberek gazdálkodó életmódja és jellegzetes népviselete szépen összefonódik.

A hímzés ebben a régióban rendkívül fontos szerepet játszik és a Nagydobronyra jellemző kék-piros mintakincs egyedülálló a magyar paraszti kultúrában. A könyv tartalmazza azokat a legjellegzetesebb hímzésmintákat, melyeket a helyi lakosok alkalmaztak vászonkendőiken, abroszaikon, komakendőiken és férfi surcokon. Ezáltal megismerhetünk egy olyan művészi kifejezés formát, amely magában hordozza a hagyományokat és az identitást.

A kiadvány a hímzőmesterek munkáját és szakértelmét is bemutatja. Őr Hidi Ágnes hímzőművész mintái gazdag inspirációt nyújtanak mindazoknak, akik szeretnék megismerni és megőrizni ezt a kulturális örökséget. Badó Margit tanárnő lektorálása pedig garantálja, hogy a könyv pontossága és szakmai hitelessége kifogástalan legyen.

A kötetet Perl János fotói egészítik ki, melyek bemutatják a hímzett darabok lenyűgöző szépségét és részletgazdagságát. A képek segítségével még mélyebbre hatolhatunk a hímzés varázslatos világába, és megérthetjük a hagyományok és az emberi kreativitás összefonódásának lényegét.

A Népfőiskola kárpátaljai értékeket népszerűsítő munkája során a Perl Creative csapatával dolgozik együtt.

A kiadvány elkészítését Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.