Mezőgecsei lekvárfőző fesztivál

A Mezőgecsei Polgármesteri Hivatal és a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete 2011-től kezdve minden év augusztusának utolsó vasárnapján megrendezi a Mezőgecsei Szilvalekvárfőző Fesztivált.

Az anyaországi és kárpátaljai nevezők és érdeklődők részvételével megtartott egésznapos programot azzal a céllal hozták létre, hogy felelevenítsék és továbbadják a vidék lekvárfőzési szokásait.

A program a több évszázados hagyományoknak megfelelően kora reggel szilvamosással, magolással és üstfelállítással kezdődik. Majd jöhet a szilvalekvárfőzés.

Minden résztvevő csapat számára kötelező legalább egy felöntésnyi lekvárt főzni, ami estére elkészül, s mely alapján a zsűri kiválasztja a fesztivál győztesét.

Nemcsak a friss ciberét és lekvárt kóstolhatják meg a fesztiválra ellátogatók, hanem számos olyan ételt (szilvásgombóc, gőzön főtt gombóc, kőtteskalács, szilvabefőtt, lekváros derelye, lekváros csőröge, lekváros palacsinta) is mustra alá vehetnek, ami szilvalekvár ízesítéssel készül. Emellett jóféle szilvalekvár is kerül az asztalokra,

S mert a szervezők a férfiakra is gondolnak, ételfőző verseny keretében bográcsgulyás, babgulyás, halászlé és töltött káposzta kategóriákban is megmutathatják az arra nevezők a tudományukat.

Emellett számos program - szépségverseny, ügyességi vetélkedők, labdarúgó torna, szüreti mulatság - szórakoztatja a jelenlévőket.