Mezőgecsei böllérverseny

Mezőgecse a Beregszászi járás magyarok lakta települése, mely az elmúlt évtizedekben számos kulturális és turisztikai eseménnyel vívott ki nemzetközi ismertséget magának.

Ezen rendezvények egyike a 2007-től évente (mindig január utolsó szombatján) megrendezett Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny. A nem mindennapi programot azzal a céllal szervezték meg a helyiek, hogy felelevenítsék az egykor minden falusi háznál gyakorolt disznóvágás, disznótor hagyományát és a böllérek mesterségét.

Az első rendezvényen még csak két helybeli csapat mutatta be a Mezőgecsében elterjedt disznóvágási szokásokat. A második évben már kárpátaljai és külföldi vendégek is indultak a versenyen.

A böllérverseny egy minimális részvételi díj fejében bárki bemutathatja saját vidékének hagyományos disznóvágását, és elkészítheti a disznótoros ételeit.

A rendezvény menete szerint először forraltbor- és fogópálinka kóstolót tartanak, majd bemutatkoznak a csapatok. Röviden ismertetik a saját disznóvágási szokásaikat, majd kezdődhet a disznóvágás. A csapatok az általuk hozott vagy a helyszínen vásárolt disznót vágják le és dolgozzák fel, melynek mérete legalább 70 kilogramm kell, hogy legyen.

A versenyre ellátogatók olyan disznótoros finomságokat kóstolhatnak meg, mint a toroskáposzta, a toroshús, a májas- és véres hurka, a kolbász, a disznósajt. Emellett a helyi borok is versenyre kelnek egymással.

A böllérversenyen az alábbi kategóriákban hirdetnek nyerteseket:

Mezőgecsei "Böllérkirály", a legjobb hurka készítője, a legjobb toros készítője, a legjobb kolbász készítője, a legjobb fogópálinka készítője, a legjobb forralt bor készítője, toros specialitások.

A program dalárdával és disznótoros bállal zárul.