Magyar Királyi Törvényszék épülete

A mai Kossuth-tér legimpozánsabb épülete az egykori Magyar Királyi Törvényszék kétemeletes eklektikus stílusú épülettömbje, melyet Jablonszky Ferenc tervei alapján 1909-ben építettek.

Az épület főhomlokzata középen és két végén erősen kiugró rizalitokkal tagolt, melyeket magas mandzárdtetők fednek. Az első és második emeleten keresztül kétoldalt kettős toszkán oszlopok állnak, felettük timpanonnal. Az első és második emelet között övpárkány fut végig. Az első emelet ablakai felett timpanon-szemöldök díszítések láthatók. A második emelet ablakai félköríves záródásúak.

A második világháború végéig az épületében kapott helyet a rendőrség, a bíróság, továbbá több megyei és városi közhivatal.

A második világháború után az épületet a katonaság foglalta el, hosszú éveken át laktanyaként működött.

Miután a katonaság saját laktanyát kapott és kiköltözött, egy könnyűmechanikai gyár telepedett be az épületbe. A gyár helyiségeinek kialakítása során jelentős pusztítást végeztek az épületbelsőn. A rendszerváltást követően a gyár megszűnt, s az üresen hagyott egykori törvényszéki épület állaga jelentős romlásnak indult. 2002-ben az akkor Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola néven (ma II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola) kapta meg az épületet, melynek felújítását az Illyés Közalapítvány és az Apáczai Közalapítvány támogatta. Emellett az anyaországi városok is hozzájárultak egy-egy terem felújításához, melyet végül az adott támogató városról neveztek el.

Az épület teljes felújítása, továbbá újabb épületszárnyak kialakítása 2015-ben fejeződött be.