Verecke-tábor a Lakiteleki Népfőiskolán

2014.07.25

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és a Lakiteleki Népfőiskolai Alapítvány jóvoltából 39 fős csoport töltött 9 felejthetetlen napot július 9. és 17. között a Lakiteleki Népfőiskolán. A tábor célja a nemzeti értékek előtérbe helyezése, a magyarság szellemi és tárgyi kultúrájának átadása a tanulóknak.

A tábor ideje alatt a gyerekek ellátogattak a közeli Kiskunfélegyházára és Kecskemétre. Kiskunfélegyházán megtekintették a börtönmúzeumot és a néprajzi múzeumot. Megismerkedhettek a jászok munkás hétköznapjaival, népviseleteivel, népszokásaival, valamint Móra Ferenc és Petőfi Sándor Kiskunfélegyházán töltött életszakaszaival.

Kecskeméten a városháza harangjátéka köszöntötte a csoportot. Majd Lévai Jánosné Makai Judit képviselő hölgy fogadta a kárpátaljai táborozókat, és megtekintették a városháza dísztermét. A kecskeméti kirándulást az országban egyedülálló játékmúzeumba való látogatás zárta.

A Szent-Györgyi Albert Közösség a Tudományért tagjai változatos előadásokat tartottak a tudomány több szakterületét érintve az atomkutatástól az afrikai lepkéken át az enzimek működéséig. Majd a táborozók kipróbálhatták magukat egy üzleti szimulációs játékban.

Lezsák Levente kaszkadőr lovasbemutatója mellett belekóstolhattak a gyerekek a kötélfonás rejtelmeibe és megismerkedhettek a pásztorművészettel. Lehetőség nyílt a nemezelés kipróbálására is és meghallgattak egy hungarikumokról szóló előadást. Emellett egy biokertészettel is megismerkedhettek a gyerekek.

A Lakiteleki Népfőiskola Gyarmati Dezső tanuszodája nyitva állt a csoport előtt, felüdülést nyújtva a meleg nyári napokon.

Sallainé Győri Csilla és férje, Sallai András vezetésével táncházra került sor, ahol a kárpátaljai gyerekek lelkes virtussal ropták a táncot. A táncház után Szakolczay Lajos és Faragó Laura művésznő tartott zenés irodalmi estet.

A csoport ellátogatott Lakitelekre is, ahol a római katolikus templomban megtalálhatók Szent Imre herceg és Boldog Romzsa Tódor ereklyéi. A Népfőiskolán töltött utolsó napot tábortűz zárta, amelyet Buda Ádám népi hangszerbemutatója tett emlékezetessé.

A hazaúton látogatást tettek az Országház épületébe. Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke a programot értékelve elmondta: működésük három éve alatt igyekeztek tudatosan úgy dolgozni, hogy a munkájuk a kárpátaljai magyar közösség megmaradását szolgálja, olyan területeken bizonyították elkötelezettségüket a magyar ügy iránt, amelyek eddig Kárpátalján "gazdátlanok" voltak: közösségbe szervezik a kisgyermekes anyukákat a baba-mama klubokban, összeállították a Kárpátaljai Értéktárat. Most a fiatalok megszólítása, megnyerése a céljuk értékeink védelmében. Erre adott lehetőséget a Verecke-tábor Lakiteleken Lezsák Sándor alelnök úr jóvoltából.

A tábor sikerét pedig az egyik résztvevő gondolataival lehet kiemelni: "Köszönöm, hogy segítenek nekem magyarnak lenni".

B.A.