Táncházmozgalom 2015 – a tánc és az ének a vérünkben van

2015.07.07

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) 2014 elején indított táncházmozgalmat Kárpátalján nemzeti hovatartozásunk erősítése és a közösségépítés céljával. A múlt évben az Ungvári, Munkácsi, Beregszászi és Nagyszőlősi járásban több mint félszáz táncházat tartott a mozgalomban résztvevő 3 népzenei együttes, illetve egy táncospár.

A mozgalom ebben az évben új helyszínekkel és új fellépőkkel, de ugyanolyan, töretlen sikerrel zajlik. Az elmúlt 3 hónap során 18 táncházra került sor az egyesület támogatásával. Többségük kifejezetten táncházként szerveződött, ám több esetben valamilyen rendezvény keretén belül zajlott.

A KNE táncházmozgalmának új tagja, a Sodró Együttes április 26-án Rahón táncoltatta meg a járásközpont kultúrházában az érdeklődőket, illetve táncházat tartott a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet által a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének elsőáldozói számára most 15. alkalommal megrendezett antalóci nyári táborban. Az együttes legfőbb célja a magyar autentikus népi kultúra ápolása és a táncházmozgalom népszerűsítése Kárpátalján. Ennek fényében az együttes tagjai, nevezetesen Csákány Marianna (ének), Galgóczy Martin (prímás), Halász Bertalan (harmonika), Lemen Iván (tercprímás), Simon József (nagybőgő), és az együttes táncosai, Váradi Enikő és Jakab István táncalkalmaikon az összmagyarság zenéjét és tánckultúráját igyekeznek bemutatni. Táncházuk kezdetén - kedvcsinálóként - rövid előadást tartanak, majd közös tánctanulásra invitálják a jelenlévőket. Hogy mit táncolnak? A különböző tájegységek nyújtotta kínálat, hál'Istennek, igen széles. A Sodrósok igyekeznek mindig a közönséghez igazodni: akár gyerekek, akár felnőttek vannak többségben, a számukra legjobb gyermekjátékokkal vagy táncokkal kedveskednek.

A viski Bicskások (a mozgalom egyetlen Felső-Tisza-vidéki résztvevője) április 26-án, május 16-án és június 12-én a viski Kölcsey Ferenc Középiskolában tartott táncházat. A népzenei együttes 2013 nyarán egy Pál Lajos által szervezett népzenei tábor alkalmával alakult meg. Tagjai: Kereszturi József (prímás), Gódi Attila (másodhegedű), Becske Adrienn (brácsa), Czébely József (nagybőgő), Bacsi Pál és Puffler Zsolt (harmonika). Az együttes állandó énekese Czébely Éva. Zenei végzettséggel a csoportból "csak" Kereszturi József és Becske Adrienn rendelkezik, akik civilben hegedűtanárként tevékenykednek. A legfiatalabb tagok, Czébely Éva, Puffler Zsolt és Gódi Attila zenei irányban folytatják tanulmányaikat. Népzenei tudásuk bővítése és elmélyítése okán mindkét alkalommal résztvevői voltak a Pál István Szalonna kezdeményezésére indult népzenei mesterkurzusnak.

A Bicskások az április 26-ai és május 16-ai táncházban szatmári táncokat és Dunán-túli ugrósokat tanítottak, előbbiben a Sodró együttes táncosai, Váradi Enikő és Jakab István közreműködésével. Június 12-én pedig főként a viski csárdás elemeivel foglalkoztak. A táncot a második két alkalmon a viski Takács Dóra és Poncz István vezette, Mészáros Mónika pedig viski dalokat énekelt, tanított.

Táncalkalmain az együttes igyekszik legalább 2 tájegység táncait, illetve az ezen tájegységhez tartozó népdalokat is bemutatni. Pihenésként, az alkalmak színesebbé tétele érdekében pedig különböző játékokat és népdalokat tanítanak, természetesen hangszeres kísérettel.

A tiszapéterfalvai Kokas Banda a múlt évhez hasonlóan főként a Nagyszőlősi járás falvaiban táncoltatta meg a "népet". Április 25-én a tiszapéterfalvai művészeti iskolában került sor táncházra, amelynek keretében szatmári, felcsíki, mezőföldi dallamok csendültek fel, palatkai, magyarbődi, szatmári és polgári táncokat jártak a lábak. Június 14-én a batári gyermeknapon, 15-én a fertősalmási gyermekhéten, 20-án a tiszújhelyi gyermeknapon táncoltatták meg a gyerekeket és a szülőket.

A Csipkés Együttes április 3-án Tégláson, 24-én Nagydobronyban, május hónap folyamán Nagygejőcön, Homokon és Gálocsban, legutóbb pedig, június 26-án Nagydobronyban, a helyi kultúrházban táncházazott. Az együttes zenészei, Molnár István (prímás), Ignácz Krisztián (nagybőgő), Bernáth Ferenc (brácsa), Jurisinec Martin és Szoroka Dániel (harmonika) jóvoltából Nagydobronyban kalocsai, kalotaszegi, szatmári, és természetesen dobronyi muzsika szólt, s az ezen tájegységhez tartozó táncokat tanította a jelenlévőknek az együttes két táncosa, Váradi Emese és Ráti Tamás. A táncház végén az együttes énekes, Bocán Nikolett kalocsai és kalotaszegi népdalok oktatott. Gálocsban a református parókián megrendezett táncházban szatmári muzsika szólt, és, mivel sok táncoskedvű gyerkőc volt jelen, népi gyermekjátékokat is tanítottak. Homokon szatmári táncot és gyerekjátékokat, Tégláson az anyák-napi koncert keretében pedig szatmári és rábaközi dallamok csendültek fel.

Szintén új tagja a mozgalomnak a BorzsaVári népi együttes, amely április 26-án a nagyberegi kultúrházban, június 27-én pedig a Borzsovai Általános Iskolában tartott táncházat. A 2009-ben alakult zenekar a jelenlegi felállásban öt fővel működik: Kovács Abigél énekel, Kovács Dániel és Kovács Péter hegedül, Kovács Sándor (Dániel és Abigél édesapja, az együttes meglapítója) brácsázik, a zenekar egyetlen nem Kovács tagja, Ignácz Krisztián pedig nagybőgőzik. A BorzsaVári mellett Szilágyi László és Szilágyiné Tóth Gabriella végzi a táncoktatást. A táncházak alkalmával dunántúli ugróst és szatmári táncokat oktattak.

A táncházak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a hagyományok Háza támogatásával valósultak meg. Az egyesület ez év folyamán igyekszik minden táncházszervezésre vonatkozó kérést támogatni.

Espán Margaréta