Szakmai nap a külhoni értékgyűjtésről kárpátaljai részvétellel

2017.04.12

A külhoni magyar értékgyűjtés fontosságáról és eddigi eredményeiről tartottak szakmai napot április 7-8-án Szabadkán és Palicsfürdőn (Vajdaság, Szerbia) az anyaországi és az elcsatolt területeken működő értéktárak, illetve a Földművelésügyi Minisztérium képviselői.

A programot Szemelvények a Vajdasági Magyar Értéktárból címmel kiállítás és gálaműsor nyitotta meg. Az események jelen volt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, aki a hungraikumtörvény szellemében zajló értékgyűjtés eredményeit összegezte, annak fontosságát hangsúlyozta.

Másnap a palicsfürdői Kisvendéglőben folytatódott a program. Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az értékeket erőforrásként értékelte a jelenlévőkhöz intézett szavaiban. Szó esett a Nemzeti Alaptanterv módosításáról a honismeret oktatásának szélesebb körű ismertetésének célja érdekében, hiszen a hungrikumpiramis minden szintjén fellelhető értékek ugyanolyan fontosságúak. Magyarország kormánya továbbra is igyekszik támogatni az értékek gyűjtéséhez és átadásához kapcsolódó programokat. A vonatkozó pályázati lehetőségek között új értéktárak létrehozása, hagyományos viseletek mai formába bújtatása, települési értékek helyi rendezvények szintjén történő bemutatása is szerepel majd. A tanácskozás keretében bemutatkoztak az anyaországi és az elcsatolt területeken tevékenykedő értéktárbizottságok képviselői is.

Vidékünket a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület munkatársa, Espán Margaréta, ill. az egyesület által szervezett értékőr képzésen "kiképezett" értékőrök, Nagy Csilla és Tar Zoltán képviselték. Az egyesület, ill. a Kárpátaljai Értéktár Bizottság tevékenységének eredményeit Espán Margaréta mutatta be. Előadásában az egyesület és a bizottság létrehozásának céljait és körülményeit ismertette. Egyesületünk 2012-ben 90, 2015-ben 110 települést érintő értékgyűjtő kutatásba kezdett, melynek köszönhetően számos helyi érték kapott nagyobb figyelmet. A 2012-es kutatás eredményeiként sikerült a Külhoni Magyar Értéktárba javasolni 6 kárpátaljai értéket is. 2016-ban pedig két ungvári járási településen, Csapon és Nagydobronyban is létrejött a hely értéktár.

A szakmai nap alkalmat adott a résztvevők számára nemcsak egymás eredményeinek megismerésére, de tapasztalat- és ötletcserére, az eredmények értékelésére és a további tervekre vonatkozóan is.

A meghívást és a lehetőséget ezúton is köszönjük a főszervezőknek, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársainak s megbízott igazgatójának, Varga Tamásnak.

Képek: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet