SIKERREL MUTATKOZTAK BE KÁRPÁTALJA KINCSEI AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN

2018.05.03

Óriási siker és a vártánál sokkal nagyobb érdeklődés fogadta a Kárpátalja Kincsei kulturális programsorozatot a tengerentúlon, amit a Washingtoni Magyar Ház és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület közösen szervezett az Amerikai Egyesült Államok több nagyvárosában.

A "Kárpátalja Kincsei" innovatív és komplex programsorozat keretében a Kárpátaljai magyar közösség életéről és kultúrájáról tartottak előadásokat, és kiállítást is szerveztek az Amerikai Egyesült Államokban. E mellett bemutatták Zsigmond Dezső 'A Sátán fattya' című filmjét is.

A programsorozatnak a Washingtoni Marymount Egyetem adott először otthont, mely ezután még két amerikai nagyvárosban, Clevelandban és New Yorkban is bemutatkozhatott.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület jól előkészített programmal készült a turnéra. Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke elmondta: "Mi azt gondoljuk, hogy itt Washingtonban egy olyan szemszögből tudjuk bemutatni a Kárpátaljai magyarság életét, amely meghatározza a mindennapjait. A kultúráját, a történelmét, a szokásait hoztuk el ide Washingtonba olyan innovatív formában, ami a nagyvilág figyelmét fel tudja kelteni."

Fedor István, a Washingtoni Magyar Ház elnöke elmondta, hogy nagyon fontosnak tartották ezt a kezdeményezést, mert 32 éve, amióta az Amerikai Egyesült Államokban élnek, soha nem hallottak még ott Kárpátaljáról, soha nem volt még ott Kárpátaljával kapcsolatos kulturális program. Ő és a felesége Felvidéki, régi hazájuktól Kárpátalja 5-10 km-re van. "Nagyon örülök, hogy egy olyan programsorozatot sikerült szervezni, ami a fiataloknak is könnyen befogadható módon mutatja be Kárpátalja Kincseit az amerikaiaknak." - mondta el Fedor István a cleveland-i rendezvény után.

Balogh Lívia, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület alelnöke, aki Kárpátalja kultúrájáról tartott előadást kihangsúlyozta: "Minden figyelem, ami ránk irányulhat, az segítheti a Kárpátaljai magyarság megmaradását."

A rendezvény kiállítása keretében mutatták be Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervező Kárpátaljai szőttessel díszített egyedülálló kollekcióját és Perl János Kárpátalja Kincseit bemutató művészi fotósorozatát.

"Kárpátalján elvezettek olyan helyekre is, ahol még nem jártam, de a magyarsághoz, a magyarság kultúrájához hozzá tartozik. Nagyon örülök, hogy az én művészi látásmódomat választották a Kárpátalja fotósorozat elkészítéséhez. Büszke vagyok rá, hogy a feleségem, Perl Andrea által tervezett projektarculat és kiállítás nagyon sok amerikai érdeklődő szerint világszínvonalú és tökéletes."
- mondta Perl János, a Kárpátalja Kincsei fotósorozat készítője

"Nagyon fontos az, hogy a következő generációnak is átadjuk ezt az eredeti motívum világot. A divat egy jó kommunikációs eszköz. A segítségével a 21. századi fiatalok is szívesen elfogadják és viselik az eredetei beregi szőttest." - Hrivnák Tünde, divattervező

A filmet végigkísérte és a vetítések után felmerülő kérdésekre a főszereplő, Tarpai Viktória színésznő, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház tagja válaszolt.

A programsorozatot a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerült megvalósítani.