SARASOTAI MAGYAR FESZTIVÁL

2019.10.15

Október 12-13 között került megrendezésre a 13. Sarasotai Magyar Fesztivál. A
minden évben megrendezésre kerülő esemény a magyar kultúra gazdagságát mutatja
be a több ezer résztvevőnek, két napon keresztül. Célja, hogy összekösse a diaszpóra
magyarságot és a magyar származású amerikaikat a helyi közöséggel és
Magyarországgal egyaránt.

A szokáshoz híven színes programokkal várták a vendégeket. A néptánc bemutatótól a mulatós és retró zenén át a citera bemutatóig, a kézműves foglalkozástól a népi játékokon keresztül a főzőversenyig. De volt lovas íjász és cserkész bemutató is. Számos finom magyar ételt kóstolhattak meg a látogatók. Megízlelhették a gulyás levest, lángost, hurkát, kolbászt, kürtőskalácsot és még lehetne sorolni az ínycsiklandó harapnivalókat.

A fesztivál mindkét napján rengeteg érdeklődőt vonzott a Hungarian Treasures, a magyar kultúrát és népművészetet bemutató program, amely egy kiállítást valamint a By Me alkalmi ruhák divatbemutatóját foglalta magába. A Hrivnák Tünde által tervezett, kézzel hímzett ruhákkal a magyar népművészet, a hagyományos népi mesterségek, mint a hímzés és szövés gazdagsága is megjelent a fesztiválon. A tervezőnő kollekcióit az olyan hungarikumok ihlették, mint például a halasi csipke, a kalocsai és matyó hímzés. Ezek mellett a különleges motívumok mellett, helyet kapott a kárpátaljai beregi szőttes és a nagydobronyi keresztszemes minta. A divattervező fontosnak látja különleges és összetéveszthetetlen módon ötvözni a tradíciót és a trendet. Szerette volna bővíteni a határon túli témák feldolgozását, így született meg Hrivnák Tünde legújabb, BY ME Trust kollekciója, ami kalotaszegi mintával van díszítve. Az alkotások nagy sikerrel debütáltak az Amerikai Egyesült Államokban. A kiállítás képi világát Perl János fotóművész tervezte és készítette.

Sok magyar és amerikai vendégnek sikerült így megmutatni a magyarság egyedülálló értékeit.

Köszönjük a támogatást a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, a Bethlen Gábor Alapnak, a meghívást Székely Zsolt és Klatyik Erika szervezőknek.

Design: Andrea Perl

Photo series: Janos Perl

Fashion designer: Tünde Hrivnák