Poc, nyögő, ótott tej – Gasztrokultúra kárpátaljai magyar falvakban

2015.11.25

Nagydobrony - A kárpátaljai magyar falvakban fellelhető kulturális értékeket mentünk feltérképezni, laktató, ízes, szívesen kínált ételeket leltünk, kóstoltunk.

Molnár Terézia akár hétköznap is megfőzi a családnak a daráskáposztát, ezt kínálta az értékőrök bemutatkozásával tarkított múlt szombati találkozón a kárpátaljai Nagydobrony községben. El is mondta, hogy készül csapi módra: egy kiló főtt kukoricadarát sóz és borsoz, kicsivel több vegyes füstölt húst kis kockára vág, majd 3 fej közepes, felaprított vöröshagymán megpárol, fűszerez. A húst összekeveri a fűszeres darával, leforrázott káposztalevelekbe tölti, a 4 literes nagy fazék aljára apróra laskázott káposztára fekteti, ráönt 3 dl paradicsomlevet és annyi vizet, hogy ellepje, sót és egy kanál pirospaprikát hint az egészre és fedő alatt, kis tűzön felteszi főzni. Egy órácska múlva elkészül, akkor tejföllel tálalja.

- Nyáron káposzta helyett olykor tormalevélbe töltve is esszük, ezt ugyanúgy le kell forrázni, hogy kicsit megpuhuljon, aztán egy órát hideg ecetes vízben áztatjuk, utána töltjük meg - mondja. A közeli Zápszonyban Nagy Mónika gyakran készít egy nagyon régi parasztételt, ők pocnak mondják, a kiállításon pucuhaluskaként rakták ki, úgy lehetett falatozni.

- A pochoz egy nagy családnak két kiló krumplit megfőzök héjában, kihűlve megpucolom, nagy lyukú reszelőn lereszelem, aztán begyúrom liszttel, amennyit felvesz. Állni hagyom, megint meggyúrom, s cipóra formázom. Vékonyabbra kinyújtva csíkokra sendergetjük, a csíkokat darabokra vágjuk, sós vízben kifőzzük. Szalonnapörc mindenképpen kell hozzá, de pirított káposztával is kitűnő! A pucuhaluska után rokona a nyögő, azaz sztrapacska, amiből, ha pár tányérral pusztítunk, nem nehéz kitalálni, mit fogunk csinálni egész éjszaka... Viszont a helybeliek szerint a gondot remekül kezeli, a gyomrot megnyugtatja az ótott tej, ez a főtt, kockára vágott, édes tejben úszó puliszkából készített, hidegen tálalt étel. A családi adaghoz 4 dl kukoricadarát főzünk meg tejben, kihűlve kockára vágjuk, egy másik edényben pedig tejet főzünk, kitartóan kavargatva, úgy másfél óráig, s visszahűtve tejfölt kavargatunk bele, sóval, cukorral ízesítjük. Desszertként tálalva, de magában reggelire, vacsorára is szívesen kanalazzák a környéken.


Forrás: www.feol.hu