Óvodai népzenei program az Ungvári járásban

2017.09.23

"Megérett, megérett a fekete szőlő"... és az idő arra, hogy végre a kárpátaljai magyar óvodások is tiszta forrásból ismerkedjenek az autentikus magyar népzenével.

A Kárpátaljai Népfőiskola Egyesület az általa elindított táncházmozgalom keretében az elmúlt években száznál is több táncház megrendezését támogatta. A kárpátaljai népzenei együttesek által több ezren kóstolhattak bele a táncházak hangulatába, megismerve közben különböző tájegységek dallamait, táncait.

Ebben az évben a táncházak támogatása mellett egyesületünk célul tűzte ki, hogy hasonló programokat visz ki az ungvári járási óvodákba is.

A programsorozat szeptember 19-én a tiszaásványi és a tiszasalamoni óvodákban vette kezdetét a Kokas Banda énekese, Kokas Erzsébet és alapítója, Kokas Károly vezényletével. Vidékünk legismertebb és legelismertebb népzenei együttese állandó fellépője a kárpátaljai magyar kulturális és hagyományőrző rendezvényeknek, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a legkisebbekkel is megismertessék a magyar népzenét, néptáncot, ill. népi gyermekjátékokat. Mindez nemcsak hagyományőrző, hanem fejlesztői célt is szolgál: a népdalok és mozgásos népi játékok ugyanis fejlesztik többek között a gyermekek ritmusérzékét, mozgáskultúráját, ügyességét, a csoportban zajló játék pedig közösségi élményt nyújt a kicsiknek. Az első foglalkozások az ősz témakörre épültek. A gyerkőcök Kokas Erzsébet vezetésével népi körjátékokat és párválasztó játékokat tanultak, ill. az ugrós táncok alapjaival ismerkedtek. Mindehhez a zenei hátteret harmonikán Kokas Károly biztosította, aki a foglalkozás végén a kicsiknek azt is megengedte, hogy kipróbálják a hangszert.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület által elindított óvodai népzenei program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jut el az óvodákba.