Öt határon át Kárpát-medencei vetélkedő 2022/23

2022.11.09

Ismét csapatversenyt hirdet a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal az általános iskola felső tagozatos (12-15 éves) diákjainak!A regisztráció november 20-ig elérhető a következő honlapon: https://karpatmedencei-vetelkedo.org/

Gyere velünk játszani!
Készítettél már bakancslistát? Ha nem, most itt a lehetőség! Lennél felfedező? Van ötleted, hogyan lehetne minél izgalmasabban fesztivált szervezni?
Szereted a kihívásokat, az izgalmas, kreatív, nem hétköznapi feladatokat? Szereted a meglepetés erejét?
Szeretsz fotózni, videót készíteni, beszélgetni, ismerkedni?
Ha a felsorolt kérdések közül valamelyikre is igennel válaszoltál, akkor neked való az idei 5 határon át vetélkedő!

A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai, a Felvidéki Magyar Értéktár, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület 5 határon át interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek megismertetéséért és megőrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért.

Mikor? Az 5 határon át vetélkedő a 2022/2023-as tanévben 2022. november 2-ától 2023. áprilisáig kerül megrendezésre.

Hol? Az első három forduló a karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon, az online térben. Ezt követően minden régióban regionális vetélkedőt szervezünk személyes részvétellel, majd régiónként a 3 legjobb csapat Magyarországon méri össze a tudását a döntőn.

Miért? Azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli és anyaországi értékeket, hungarikumokat a határon túli régiókban élő nemzedékek számára.

Hatása... A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre vannak késztetve, értékeket őriznek és teremtenek, illetve megismerik és elfogadják a másokét.

Célcsoport... Külhoni magyar általános iskolák felső tagozatos, 12-15 éves tanulói. Idén ismét, az első vetélkedőhöz hasonlóan csapatversenyt hirdetünk, a 3 fős csapatoknak egy felkészítőt kell választani vagy a saját iskolájukból vagy egyesületükből. A csapatok lehetnek vegyes korosztályúak is.

Tematikája... Vendéglátás és turizmus

Szerkezete... Az 5 határon át - Vajdaság, Felvidék, Kárpátalja, Muravidék, Erdély - vetélkedő 5 országban zajlik azonos szerkezetben és rendszerben.

A vetélkedő rendszere, feladattípusai és ütemterve

Regisztráció - november 2-20.

A regisztrációkor az alapadatok mellett egy feladatot is meg kell oldaniuk a jelentkezőknek! Regisztrálni és a hozzá tartozó feladatot elvégezni a karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon lehet a fenn megadott időintervallumban.

1. online forduló: KárpátKvízek
november 21. - december 5.
Felismered-e a szövegek, képek alapján, melyik értékről van szó? Ebben a fordulóban 3 kvíz (3×15 kérdéssel) vár rád, amelyet a megnyitástól számítva meghatározott idő alatt kell kitöltened.

2. online forduló: Határtalan Kreativitás
december 6. - január 22.
A 2. forduló 3 alfeladatból áll: készíts bakancslistát, légy képzeletben fesztiválszervező, de arra is kíváncsiak leszünk, mivel várnád a hozzád érkező vendégeket!

3. online forduló: Terepmunkára fel!
január 23. - február 28.
Keressük Kárpát-medence leg... Ez alkalommal sem lesz hiány a terepmunkából.

4. Regionális megmérettetés: a döntő a tét
március 18.
Régiónként 12 csapat versenghet a döntőbe jutásért. További információk a 2. forduló végén!

5. Hurrá! Találkozzunk! - a döntő
április 1. - április 2.
Törj a Kárpátok csúcsára! Mérd össze tudásod a Kárpát-medencei régiók legjobbjaival! Régiónként a 3 legjobban teljesítő csapatot várjuk egy közös hétvégére!

Az egyes fordulók részletes követelményeiről a tanulók a fordulók megnyitásánál értesülnek!

Értékelés, elbírálás

A vetélkedő első négy fordulója regionális elbírálásban részesül, azaz mindenki csak a saját régióján belüli versenyzőkkel versenyzik (vajdasági vajdaságival, felvidéki felvidékivel stb.). A regionális döntőre régiónként az a 12 csapat kap meghívást, aki a legtöbb pontszámot szerezte az első 3 online fordulóban. A döntőn minden régióból a 3 legügyesebb csapat méri össze tudását. Tehát itt már együtt vetélkedik a Kárpát-medence. A vetélkedőre beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli meghatározott pontrendszer alapján. A feladatok pontértékét a honlapon a diákok számára is elérhetővé tesszük. Az első fordulót a második forduló végéig értékeli a zsűri, a másodikat a harmadik forduló végéig, a harmadik fordulót pedig legkésőbb március 15-ig. A pontszámokat folyamatosan tesszük közzé.

Díjak...Értékes számítástechnikai és hasznos tárgynyeremények, feledhetetlen táborozási lehetőség más Kárpát-medencei fiatalokkal, és a játékos vetélkedés élménye.

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

Tartsatok velünk!