Nyugat-Ukrajnában mutatkozott be Hrivnák Tünde divattervező

2019.12.18

Az Egyesült Államok, Ausztria és Kína után a Nyugat- Ukrajnai Ternopilban mutatták be Hrivnák Tünde Pro Urbe-díjas divattervező egyedülálló, eredeti beregi, kalocsai és matyó mintákkal díszített ruhakölteményeit, aki a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére álmodta újra a beregi szőttest. A Magyarok Kincsei nevet viselő, a világon egyedülálló, elegáns kollekció, minden darabját eredeti ottani minta díszíti. A ruhákat legutóbb Pekingben, a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok 70. évfodulójára megrendezett 10 napos rendezvénysorozaton mutatták be.

Washington és Peking után ezúttal most első alkalommal a szomszédos nyugat-ukrajnai Ternopilban, Magyarország ottani tiszteletbeli konzulátusa meghívására, ukrán divattervezők ruhakölteményeivel közösen mutatta be egyedi ruhakollekcióját Hrivnák Tünde.

Tatjána Csubák elmondta, hogy mivel idén nevezték ki Magyarország tiszteletbeli ternopili konzuljává, felmerült, hogy magyar divattervezőt is meghívhatnának a divatbemutatóra. Nagyon izgalmas és felemelő érzés, amikor a magyar divatszakma képviselőjének a munkáit láthatjuk, valamint a magyar divattervező is megtekintheti egy-egy ukrán tervező alkotásait. Ez tapasztalatcsere is, tanulhatunk egymástól, éppen ezért érdekes az ilyen bemutató - mondta a tiszteletbeli konzulasszony


A magyar divattervező kollekciója volt a legkifinomultabb és a legszebben kivitelezett. Nekem ezek a ruhák tetszettek a legjobban, mert olyan nem mindennapi megoldásokat láthattunk, amelyek tökéletesen mutatják be a magyar kultúra értékeit a rendkívül eredeti megoldások révén -jelentette ki Anna-Marija Szkakodub, a konzulasszony asszisztense.

Hrivnák Tünde, divattervező kiemelte, számára nagyon fontos, hogy a kárpátaljai motívumvilág is megjelent, hiszen együtt dolgozik a Kárpátaljai Népfőiskolai egyesülettel, ahol is a beregi szőttesel díszített kollekciót készítették és mutatták be. Úgy gondolja, nagyon fontos az embereknek, hogy bemutassák az eredeti magyar népművészetet, illetve a határon túli magyarokat, ezzel is segítve, és a kultúrát együtt őrizve adják át egy következő generációnak.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület fő feladata, hogy feltárja Kárpátalja magyar vonatkozású értékeit, bemutassa és megőrizze azokat. Ennek legeklatánsabb bizonyítékai Hrivnák Tünde divattervező munkái.

Bereczky Zsuzsanna, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület titkára elárulta, hogy más motívumokon is dolgozik az egyesület. A nagydobronyi keresztszemes hímzés bemutatását szeretnék elérni, a következő projekt ez lenne. Készül egy könyv, amelyben össze lesz gyűjtve az összes nagydobronyi hímzés, és remélhetőleg egy újabb ruhakollekció is el fog készülni, ami bemutatásra kerülhet jővőre.

Hrivnák Tünde mostani ternopili bemutatkozása az ukrán-magyar kulturális kapcsolatok alakulása szempontjából is fontos esemény, hiszen eddig nem volt hasonló rendezvény a galíciai nagyvárosban. A Magyarország kijevi nagykövetsége által támogatott kiállítás a későbbiek folyamán egy rendszeresebbé váló bemutatkozás kezdetét is jelentheti Ukrajnában.