Munkában a kárpátaljai értékőrök

2015.09.30

Az elmúlt hétvégén, szeptember 25. és 27. között került sor a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) által a magyarság értékeinek felkutatására és ezen tevékenység gyakorlati tudnivalóinak elsajátítására szervezett értékőr képzés második alkalmára, amelynek ismét a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon adott otthont.

Ez alkalommal is a Pannon Értékőr Hálózat kiépítésén fáradozó, az értékek gyűjtésében nagy tapasztalattal rendelkező személyek, dr. Horváth Zsolt, Füssy Angéla, Holczer Balázs, Hoffner Tibor, Arany Sándor, Bazsó Gabriella és Stumpf Rebeka adta át ismereteit az értékekkel kapcsolatban, illetve látta el jó tanácsaival, értékes meglátásaival a résztvevőket.

A képzés első napja ismerkedős, illetve csapatépítő játékokkal vette kezdetét. Majd a képzés minden résztvevője bemutatta "házi feladatát", egy általa választott, saját településére jellemző helyi értéket, amelyről hangfelvétel, fénykép és videó készítésével kellett a lehető legtöbbet megtudni és bemutatni. A 14 résztvevő által így a helyi építészeti örökség részét képező régi épület, templom, harangláb, és több olyan személy is bemutatásra került, akire saját falubelijei büszkék, aki kisebb-nagyobb közösségben ismert.

Szeptember 26-a a kutatásra irányuló szituációs játékokkal és terepmunkával zajlott. A résztvevők csoportokra bontva kerestek fel egy-egy nagydobronyi személyt, aki munkája vagy hobbija űzésével hagyomány- és értékőrző munkát végez. Este pedig a helyi középiskolában értékőreink is megtekintették az Üzenet haza c. dramatikus táncművet, amelyet a KNE szervezésében Nagydobrony mellett Gyulán, Csapon és Barkaszón is megtekinthetett a közönség.

Az értékőr képzés harmadik napján dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Hungarikum Bizottság értéktármegbízottja a hungarikum mozgalomról felépítéséről tartott előadást, hangsúlyozva, hogy a mozgalom alulról táplálkozik és építkezik, tehát alapját a települések értékei képezik. Éppen ezért különösen fontos, hogy a lehető legtöbb településen alakuljon meg helyi értéktárbizottság, amely ezek gyűjtésével, ápolásával, továbbadásával foglalkozik. Munkájuk révén ugyanis bővülhet a Külhoni Magyar Értéktár, s talán még a hungarikumok sora is egy eddig fel nem fedezett értékkel.

Az értékőr képzés megvalósulását a Földművelésügyi Minisztérium, a Hungarikum Bizottság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja a HUNG 2015 program keretében.

Espán Margaréta