Minden értéknek legyen közössége!

2018.03.18

"Közösség- érték" címszó alatt tartott szakmai konferenciát a NMI Művelődési Intézet Lakiteleken
2018 március 23-25 között.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület delegáltjaként Csap város mutathatta be az értékfeltárásban és helyi értéktár kialakításában eddig elért eredményeit, tapasztalatait.

A rendezvény március 23-án, péntek délután vette kezdetét a helyi értékek kiállításával, ahol 19 magyarországi megye és 4 határon túli régió - Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Délvidék sorakoztatta fel értékeit.

Az estet Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója nyitotta meg, ahol köszöntötte a meghívott résztvevőket. A továbbiakban a helyi értékek képviselőinek módjában állt megtekinteni a más településről-régióból érkezett kiállított értékeket, jó alkalom volt ez az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre is.

A szombati napon a konferenciát Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a rendezvénynek otthont adó Lakitelek Népfőiskola elnöke nyitotta, majd Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára, valamint Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója is köszöntötte a jelenlevőket.

Ezt követően Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora tartottak rövid gondolatébresztő előadást a további szakmai tapasztalatcsere felvezetéseként, majd a résztvevők 10 perces prezentáció keretein belül oszthatták meg eredményeiket a téma kapcsán. A napot közös vacsora utáni beszélgetés követte, ahol a további munka lehetőségéről cserélhettek gondolatot a konferencia résztvevői.

A vasárnap a tematikus műhelybeszélgetésnek engedett teret, ahol csoportokra osztva tovább folyhatott a tapasztalatcsere.

A konferencia alatt sok jótapasztalat megmutatkozott a helyi értékek feltárásának folyamatáról, az értéktárak munkájának jelentőségéről, társadalmi szerepéről, közösségteremtő hatásáról.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület csapi delegáltjai rengeteg új ismerettel, kapcsolattal, és új ötlettel gazdagodva tértek haza, ami a további értékfeltárás folyamán inspirációként szolgál majd.