„Milyen lárma, milyen vigadalom?!” – Betyárjáték Kárpátalján

2016.06.06

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) a Nemzeti Színház és a Híd-Média Kft. közös produkcióját, a Betyárjátékot hozta el a kárpátaljai magyaroknak.


Molnár Eleonóra, a KNE elnöke köszöntőjében kiemelte: az előadás híven kapcsolódik az egyesület tevékenységéhez, hiszen annak központjában nemzeti értékeink, a népzene és a néptánc állnak.
Ünnepi köszöntőt mondott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. "2010. június 4-én az Országgyűlés azért fogadta el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételéről szóló törvényt, mert ezt a napot akartuk jelképévé tenni annak a súlyos áron megszerzett bizonyosságnak, hogy amit a magyarok szeretete, felelőssége és tudatossága összetart, azt idegen erő és kényszer nem tudja széttépni." Az országot feldarabolták, életképtelenségre kárhoztatták, és minden harmadik magyart, a nemzet harmadát magyar önazonosságától való megfosztásra ítélték, kisebbségi sorba taszították. A Gondviselő segítségével a magyarok bebizonyították, hogy "nemzeti összetartozásunk erősebb, mint azon erők, amelyek szét akartak és szét akarnak szakítani bennünket." "A Kárpát-medencében 1000 esztendő mögöttünk, s hitünk szerint 1000 esztendő előttünk. Őseinken múlott, rajtunk és utódainkon múlik. Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?" - zárta köszöntőjét Kövér László.
Szomjas György Kossuth-díjas rendező, Ferenczi György és a Rackajam, Kovács Norbert Cimbi és táncos barátainak közös előadását a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban teltház várta. Az alapvetően a magyar folklórból merítkező, egyéni stílusú összeállítás a betyárok világába kalauzolta el a nézőket. Olt Tamás, a Nemzeti Színház művésze narrációjában a betyárvilágot körülszövő történetekről, a betyárok üldözéséről, elfogásáról, kedvenc időtöltéseiről hallhattunk. A táncosok pedig megmutatták, hogyan vigadozott hajdan egy igazi betyár. A betyárvilágot filmbetétek, árnyjátékok vitték még közelebb a nézőkhöz.
Az előadás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és Magyarország Ungvári Főkonzulátusa közreműködésével valósult meg.

Espán Margaréta