Megtartották az 5 határon át vetélkedő döntőjét

2023.04.01

Az 5 határon át Kárpát-medencei honismereti vetélkedő döntőjét április 1-jén tartották meg Pécsett.

Az öt határon túli régió – Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Muravidék és Vajdaság – részvételével megrendezett vetélkedő 2022 őszén vette kezdetét. A harmadik alkalommal megszervezett – idén a muravidékiek által koordinált – megmérettetés témája az egyes területek értéktára volt. Épített, kulturális és természeti kincseket kellett felkutatniuk és megismerniük a több fordulóból álló versenyben a 11–15 éves diákoknak, akik háromfős csapatokkal jelentkezhettek. A többi között olyan feladatokban kellett összemérniük a tudásukat és kreativitásukat, mint az értékkvíz, bakancslista készítése a régiók értékeiből, képzeletbeli fesztivál megszervezése, korabeli lakodalom leírása.

A legjobb öt csapat bekerülhetett a régiós döntőbe, ahonnan három csapat jutott tovább a pécsi döntőbe. Kárpátalját az alábbi csapatok képviselték: Beregi nyerők a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumból (Demkó Andrea, Marosi Anna, Tóth Barbara, felkészítő tanár: Demkó Anikó); Kárpátaljai Díva Drive a Tiszapéterfalvai Református Líceumból (Banka Kamilla, Kész Enikő, Bodnár Liliána, felkészítő tanár: Páva Judit); Csárli angyalai a mezőkaszonyi Arany János Líceumból (Lakatos Zsófia, Szűcs Annamária, Baranyi Kamilla, felkészítő tanár: Fejes Zsuzsanna).

Összesen 15 csapat találkozott az elmúlt szombaton a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dr. Koltai Dénes Aulájában.

A jelenlévők diákokat, felkészítő tanárokat, zsűrit és szervezőket először dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó köszöntötte. Kiemelte, hogy a versenyző diákok azok, akiktől függ, hogy milyen lesz a magyar nemzet jövője, mennyire lesz tartása a magyar népnek, mennyire fogja ismerni a következő nemzedék a közös értékeket, a hagyományokat.

Dr. Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy a nemzeti önazonosság érdekében fontos, hogy összegyűjtsük a kultúra szemcséit, a tárgyi emlékeket, a földrajzi és a néprajzi tájegységek értékeit, az egyes személyek életútját, mindazt, ami a miénk, ami hozzánk tartozik.

Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) látogatóközpontjának vezetője szintén köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy az értékek és hagyományok ápolását, tovább adását időben el kell elkezdeni. Erre remek lehetőség az 5 határon át vetélkedő.


Ezt követően kezdetét vette a négy blokkból álló vetélkedő, melynek feladatai között szerepelt igaz/hamis játék, kakukktojás, kvíz, értéképítés, reklám- és színdarabkészítés.

Az egész napos versenyt a zsűri felügyelte, melynek tagjai az egyes régiókból kerültek ki.

A hosszú nap végén az alábbi eredmény született: a dobogó legfelső fokára a felvidéki Határtalanul csapat került, a második helyet a szintén felvidéki Szőgyéni kőtisek érdemelték ki, míg a harmadik helyezést a muravidéki Stuplik csapata érte el.

A kárpátaljai versenyzők is jól szerepeltek: a Beregi nyerők 5. helyezést értek el, a Csárli angyalai 7., míg a Kárpátaljai Díva Drive 11. lett.

A vetélkedő megszervezését és lebonyolítását számos intézmény támogatta: az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya, az NMI, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület, a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület.

A vetélkedő tárgyi nyereményei mellett az első helyezett csapat az NMI felajánlásának köszönhetően egyéjszakás, fürdőjegyes lakiteleki kiránduláson vehet részt. Emellett Szili Katalin valamennyi versenyző gyermeket meghívott egy parlamenti látogatásra.

Marosi Anita

Kárpátalja.ma