Már a tengerentúl is játszák a Tetris és a Snake játékot

2020.11.17

Egyre népszerűbb a Tetris és a Snake online játék, amely a kárpátaljai népművészeti értékeket hivatott bemutatni, szerte a világon. Már nem csak Kárpátalján és Magyarországon játszák, a napokban felkerültek az Amerikai Magyar Iskolák Találkozójának (AMIT) oldalára is.

Az egyesület fontos szerepet játszik az amerikai iskolák kapcsolatrendszerének elősegítésében és kulturális programok szervezésében. Cikkükben kiemelték, hogy az első kárpátaljai népművészeti érteket digitálisan megjelenítő online játék nagy jelentőséggel bír, hiszen a csodálatos nagydobronyi keresztszemes mintái alapján készült.

Jelentősége nem csak abban áll, hogy valóban a világ bármely pontján játszható online játék, ami jó módszer a népművészeti örökség átadására, hanem azért is mert a világban élő magyarság, az Amerikában működő magyar iskolák is megismerhetik Kárpátalja szellemi-kulturális örökségét. Célunk, hogy az összegyűjtött értékeket minél szélesebb körben megismertessük, megőrizhessük. A nagydobronyi keresztszemes hímzés és a beregi szőttes kiemelésre méltó értéket jelöl, amely Kárpátaljára jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével olyan kincs, amelyre büszke lehet a magyarság, bármerre is él a világon.

A Tetrisben nagydobronyi hímzéseket lehet kirakni, a játék IDE kattintva érhető el, a Snake pedig játék közben a beregi mintákat mutatja ITT.

A Népfőiskola kárpátaljai értékeket népszerűsítő munkája során a Perl Creative csapatával dolgozik együtt.

Az online játékok elkészítését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.