“Magyarnak maradni szülőföldemen” című konferencia

2019.05.14

Felavatták a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásért felelős miniszteri biztosság támogatásával felépült Nagydobronyi Tájházat. A több mint 100 éves, hagyományos paraszti épületet, a falu egy másik pontján lebontották és a közelmúltban átadott Nagydobronyi Magyar Ház udvarán rakták össze, korabeli bútorokkal, a népi élet eszközeivel berendezve.

Az átadást követő "Magyarnak maradni szülőföldemen" című konferencián, Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke bemutatta a Kárpátaljai Értéktárat. Mesélt a helyi népi hagyományokról, mint például a sárosoroszi muzsákolás, a gyertyánligeti heródes játékok, a mezővári bábos betlehemezés, valamint a tájegységre jellemző értékekről: ungi cirokseprű, nagydobronyi Hidi kerámia, viski csuhéfonás és a szernyi mocsárkörnyéki kosárfonás.

A Kárpátaljai Értéktár elemei közül, a beregi szőttes és hímzés újra gondolását vagy tovább élésének a lehetőségét ragadta ki. Elmondta, hogy az értéktár létrehozása után, mindenképpen az volt a cél, hogy népszerűsítsük ezeket az értékeket. Valami olyat szerettünk volna, ami a fiatalok figyelmét is felkelti, hiszen így lehet a hagyományokat megőrizni, ha minden korban újra fogalmazzuk annak értékeit.

A konferencián bemutatásra kerültek Hrivnák Tünde divattervező alkotásai, amelyek jellegzetessége az, hogy tervezőjük belopta a beregi szőttes részleteit és a nagydobronyi keresztöltést az abszolút mának szóló ruhakölteményeibe. A kollekció darabjait a Kárpátaljai megyei Magyar Drámai Színház színésznői mutatták be.

Bereczky Zsuzsa