Magyar értékek napja – harmadszor

2017.09.12

Szeptember 9-én a Szent István Téren került sor a helyi, megyei és nemzeti értékeink, valamint a magyarság csúcsteljesítményeinek bemutatását, népszerűsítését megcélzó III. Nemzeti Érték Fesztiválra, melyen vidékünket a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület képviselte.

Tizenkilenc megye, hat határon túli régió, hatszáz fellépő és résztvevő - számokban így fejezhető ki az NMI Művelődési Intézet által szervezett, anyaországi és határon túli értékeket egyaránt felvonultató rendezvény.

A fesztivál igen megható és korántsem hagyományos megnyitóval vette kezdetét: a megyei értéktárak különlegességeiből egy-egy kosárra valót helyeztek el Magyarország síkban ábrázolt térképén népviseltbe öltözött hölgyek és meghívott vendégek.

Vidékünk, illetve a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) képviseletében három kárpátaljai értékőr, Tar Emese, Nagy Csilla és Tar Zoltán vett részt a fesztiválon, s mutatta be Kárpátalja értékeit az érdeklődőknek. Az egyesület pavilonjában a KNE javaslatára a Külhoni Magyar Értéktárba felvett 6 értéket, a Hidi-kerámiát, a salánki hordót, a beregi szőttest, a Rákóczi-kultuszt, a Jósika-orgonát és a Vereckei honfoglalási emlékművet mutatták be - előbbi hármat kézzelfogható formában is, utóbbiakat pedig képekkel gazdagon illusztrált plakátokon. A "kárpátaljai különítménynél" számtalan érdeklődő időzött. A salánki hordót, a beregi szőttest és Hidi Endre kerámiáit különösen nagy érdeklődés övezte. Sokan fejezték ki szolidaritásukat és támogatásukat a napokban nagy port kavart oktatási törvény kapcsán, amely értékőreinket (is) megerősítette abban, hogy az összetartozás nemcsak nagy szavakkal hirdetett sallang, hanem valódi tartalommal is bír. Az egyesület képviselői népfőiskolai kiadványokkal, hímzett tűpárnával, miniatűr cirokseprűvel és népfőiskolás ajándéktárgyakkal, naptárral, kulcstartóval, hűtőmágnessel kedveskedtek a kárpátaljai értékek felől érdeklődőknek.

A szervezők temérdek érdekes programmal készültek az érdeklődőknek. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták a csuhézást, fafaragást vagy éppen a Herendi porcelánok festését. Mindeközben színvonalas műsor zajlott a színpadon is. Néptáncegyüttesek, rézfúvósok, hagyományőrzők és népzenészek gondoskodtak a fesztivál jó hangulatától.