Lovagkort idéző foglalkozások Ugocsában és Ungban

2015.10.13

Október 8-án újabb két ugocsai település iskolájában került sor a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület által szervezett élő történelemórára.

Kész Barnabás tiszakeresztúri bemutatója

Az egyesület kezdeményezésének célja, hogy közelebb hozza a kárpátaljai magyar diákokhoz a magyar nép történetének fejezeteit. A program október 2-án vette kezdetét. Akkor a Nagypaládi Móricz Zsigmond Középiskolában és a Péterfalvai Református Líceumban tartott bemutatót Kész Barnabás történész, a program lebonyolításának vezetője, illetve segítői, a Salánki Hagyományőrző Íjászkör tagjai. A rendhagyó tanórán megtekinthető volt a honfoglaló magyarok, a középkori magyar harcosok, a kuruc vitézek és a szabadságharc huszárainak viselete, fegyverzete, illetve a Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke által az egyesületnek ajándékozott jurta is.

Október 8-án elsőként a Tiszakeresztúri Általános Iskolába látogattak el a hagyományőrzők. Az eső miatt a jurtát ugyan nem lehetett felállítani, de az órát az iskola egyik termében közel 40 diák és tanár részvételével megtartották.

Délután a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban az időjárás már lehetővé tette a jurta felállítását is, így a líceum diákjai, tanárai és nevelői alaposan szemügyre vehették a jurtát kívülről-belülről, s azt is megtudhatták, a jurta melyik részében volt a családfő, a férfiak és a nők helye. A líceum dísztermében Kész Barnabás a honfoglalás időszakát, a lovagkort és a török hódoltság időszakát érintve mutatta be a magyar nép hadtörténetének az I. világháborúig terjedő évszázadait korabeli eszközök, fegyverek, ruhadarabok bemutatásával. Sőt, akadt diák, aki a teljes lovagi páncélzatot öltötte magára, így szó szerint saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen a talpig páncélban töltött lovagi lét.

Az összesen 8 foglalkozásból álló sorozat október 13-án Ungban, a Sislóci Dobó István Középiskolában és a Csapi Középiskolában folytatódott.

Az élő történelemórák a Földművelésügyi Minisztérium, a Hungarikum Bizottság támogatásával, a HUNG2015 program keretében valósulnak meg.

Espán Margaréta