Különdíj a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőn

2023.06.02

Idén is izgalmasan alakult a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő döntője, ahol a kárpátaljai csapat kiemelkedő teljesítményt nyújtva elnyerte a különdíjat. A verseny helyszíne a gyönyörű Györöki Ifitábor volt.

A vetélkedő fő célja az volt, hogy a diákok számára felejthetetlen élményeket nyújtson, miközben lehetőséget kapnak az elméleti tudásuk próbára tételére és az aktív részvételre. A rendezvény két részből állt, amelyek délelőtt és délután kerültek megrendezésre, külön-külön a középiskolások és az általános iskolások számára.

A délelőtt folyamán az általános iskolás csapatok a konferenciateremben gyűltek össze, ahol különböző típusú feladatokkal szembesültek. Ezek a feladatok elsősorban az elméleti tudásukat igényelték, és kihívást jelentettek számukra. A diákok izgatottan és lelkesen vetették bele magukat a versenybe, és igyekeztek minél jobban teljesíteni. A feladatok változatosak voltak, így a versenyzőknek számos területen kellett megmérettetniük magukat.

A középiskolások számára a tábor területén adott helyszíneken zajlottak a vetélkedő feladatai. Itt a kreativitás és az ügyesség voltak a főbb szempontok, mellettük az elméleti tudás számonkérésére is sor került. A diákoknak izgalmas feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek során megmutathatták tehetségüket és rátermettségüket. A változatos kihívásokban nemcsak az ismeretek, hanem az együttműködés és a csapatmunka jelentősége is előtérbe került.

Ebéd után a korosztályok helyszínt váltottak. A középiskolás diákok a belső területen folytatták a versenyt, míg az általános iskolások a külső helyszínen mérhették össze tudásukat. Az izgalom és a versenyszellem itt sem lankadt, és a diákok minden erejüket beleadva küzdöttek az eredményért.

A Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő döntője  lehetőséget adott a fiataloknak, hogy kikapcsolódjanak, barátságokat kössenek és felejthetetlen élményeket szerezzenek. A verseny eredményhirdetése után vidám hangulatban zajlottak a közös programok, ahol a diákok örömmel és büszkén osztották meg egymással sikereiket és tapasztalataikat.

Kárpátalját a Sztojkás lányok nevű csapat képviselte a vetélkedőn, akik nagy szeretettel ápolják a magyar kultúrát és hagyományokat. A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban tanuló lányok (Demkó Andrea, Sárközi Johanna , Tóth Barbara) különösen büszkék lehetnek a különdíjra, amely elismerését jelenti szorgalmuknak, elhivatottságuknak és kitartásuknak, a verseny sikere pedig remélhetőleg további inspirációt ad más fiataloknak is, hogy felfedezzék és megőrizzék a régió kincseit, tovább erősítsék a kárpátaljai identitást és a magyar kultúrába való mélyebb bekapcsolódást.