Kiállítást rendeztek a Szakkör program alkotásaiból a Nemzeti Művelődési Intézetben

2022.06.28

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) 2021-ben indította el a Szakkör nevű programját, mely egy tudásmegosztó online felület, amely a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba avatja be az érdeklődőket.

A felület bemutató videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével hatféle kézműves tevékenységet - gyöngyfűzés, hímzés, nemezelés, csipkeverés, mézeskalács-készítés, kosárfonás - mutattak be az oktatófilmek.

Az NMI a határon túli közösségeket az oktatófilmek elérése mellett alapanyagokkal és eszközökkel is támogatta. Így tudtak létrejönni azok a felvidéki, kárpátaljai, délvidéki, erdélyi, székelyföldi szakkörök, amelyek 5-10 fős csoportokban dolgoztak.

Kárpátalján a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület segítette a szakkörök megvalósulását.

Számos kárpátaljai településen - Rát, Szalóka, Eszeny, Beregszász, Tiszacsoma, Tiszaújhely, Téglás, Tiszaásvány, Csongor, Csap, Nagydobrony, Tiszaégtelek - szerveződtek szakkörök, melyek nem csupán a kézműves tevékenységek megvalósulását, de a közösségek kialakulását is támogatták.

A 20 foglalkozásból álló program alatt szebbnél szebb alkotások készültek. A határon túli szakkörök munkáiból - mintegy 180 alkotásból - az NMI lakiteleki intézményében kiállítást szerveztek.

A kiállítás megnyitóját június 27-én tartották meg, ahol az NMI ügyvezető igazgatója, Závogyán Magdolna köszöntötte a jelenlévőket: "A kultúra az az eszköz, ami össze tudja kovácsolni az embereket, a nemzetet, ami fel tudja oldani a határokat."

A megnyitó fényét Jantyik Zsolt dalszövegíró, zeneszerző éneke emelte.

A kiállítás június 27-július 3. között tekinthető meg a Nemzeti Művelődési Intézet székházának földszinti Beke Pál termében.