Kárpátaljai szakkör a díjazottak között

2023.01.27

A Nemzeti Művelődési Intézet Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye befejezésének 200. évfordulójára emlékezve, és az országos programsorozathoz kapcsolódva, alkotó pályázatot hirdetett a szakköri közösségek részére.

Pályázni lehetett bármilyen szakkörön készített alkotással, amelyet nemzeti imánk, a Himnusz inspirált. 

A Szakkör Program Kárpát-medencében elindult szakkörei bármely szakkörtípusban készített alkotással pályázhattak, amely a felhívás témájához illeszkedik.

A felhívásra több mint száz szakkör küldte be alkotásainak fotóit, a készítést bemutató videókat, fázisfényképeket. 

Kárpátaljáról, a szalóki mézeskalács szakkör tagjai, Halász-Kovács Mária vezetésével jelentkeztek a felhívásra.  Soós Anzselika, Halász Melinda, Ráti Éva és Otyán Ilona alkotása bekerült a legjobb 15 díjazott közzé. A mézeskalácsuk alakban és díszítményben egyaránt váltazatosra sikerült. Különböző technikákkal díszített, csodálatos magyaros mézeskalácsbábukkal, a Himnusszal,  Magyarország címerével és  térképével próbálták meg átadni, hogy mit jelent számukra a magyar kultúra napja. Kreációjuk már csak azért is dicséretre méltó, mivel Kárpátalján nem hétköznapi körülmények között kell megtartani a szakköri foglalkozásokat. A több órás áramkimaradásokból adódó nehézségek ellenére,  a háborús mindennapok mellett, nem adják fel és nem csak folytatják a szakköri foglalkozásokat, de nagyot alkottak. 

Gratulálunk nekik, valamint hatalmas elismeréssel tartozunk minden kárpátaljai szakkör tagjának, hogy a nehéz körülmények ellenére is lelkesen és aktívan folytatják a munkát!