Kárpátaljai gyerekek az Útra Kamasz! táborban

2023.07.11

A jutalom utazáson,  azok a gyerekek vehettek részt, akik első helyezettek lettek az 5 határon át vetélkedő regionális döntőjén valamint kiemelkedően teljesítettek a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőn. Ezek a fiatal tehetségek példaértékű munkával és elhivatottsággal érték el a sikert a vetélkedőn, és megmutatták, hogy mennyire fontos számukra a magyar kultúra és hagyományok ápolása. 

A táborozás helyszíne a csodálatos Orfűfitt Jurtatábor és Kemping volt, amely egyedülálló lehetőséget kínált az igazi nomádélet megtapasztalására. A hétágyas kazah jurtákban való szállás különleges és emlékezetes élményt nyújtott minden résztvevőnek. 

A táborozás ideje alatt egy igazán sokszínű és izgalmas program várta a gyerekeket és felnőtt kísérőjüket.  A tábor minden napja tele volt élettel, és a résztvevők szemei mindig csillogtak az izgalomtól és a várakozástól. A tábori programok színes palettája gondoskodott róla, hogy senki se unatkozzon, és mindenki megtalálja a neki legkedvesebb elfoglaltságot.

Az első napon egy könnyed ismerkedési játék vezette fel a programot. A fiatalok vidáman mutatták be egymásnak, hogy kik ők és miért éppen erre a táborra jöttek. Ezután jöttek a csapatépítő játékok, melyek összekovácsolták az új barátságokat és segítették a résztvevőket megtalálni a közös hangot.

A tábori csúcspontok között szerepelt a sárkányhajózás élménye, valamint a strandolás és vizibiciklizés a tóban.

A nap folyamán voltak aktív programok, de az esték sem maradtak unalmasak. A tábortűz melege köré gyűltek, mindenki énekelt és együtt érezték az összetartozás érzését. 

A versenyjátékok izgalmas perceket okoztak,a kézműves délután alkalmával pedig mindenki  kibontakoztatta kreativitását és szabadon alkothatott.

Az aktív programok között nem maradhatott el egy kalandos túra, mely során felfedezték a közeli cseppkőbarlang titkait, és megtapasztalhatták a természet csodáit és a Denevér-múzeumba is ellátogattak.

A kulturális élményekkel is gazdagodhattak. Egy este a résztvevők a pécsi Fényfesztiválon lehettek tanúi az épületek varázslatos fényfestéseinek. 

A tábor végeztével mindenki tele volt boldogsággal és élményekkel, amiket egész életében szívében őrizhet. Az együtt töltött idő és a közös kalandok olyan kötelékeket erősítettek meg, amelyek örökkévalóak lesznek. Egy ilyen tábor életre szóló élmény, amely mindig emlékezetes marad a résztvevők számára.

A táborozók Muravidékről, Vajdaságból, Kárpátaljából, Felvidékről és Erdélyből érkeztek.

Az utolsó nap, július 10-én, hétfőn a reggelit követően szomorúan búcsúztak el egymástól a táborlakók, de gazdagabb szívvel és felejthetetlen élményekkel távoztak.

Foto: www.mnmi-zkmn.si