Kárpátaljai értékek a Magyar Értékek Napján

2015.09.22

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet szeptember 12-én második alkalommal szervezte meg a Magyar Értékek Napját Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren.

A Magyar Értékek Napja célja az, hogy egy helyre gyűjtse és bemutassa a magyarság szellemi és tárgyi kultúrájának legjavát, mindazon értékeket, amelyek igazán magyarok, s amelyek szerves részét képezik történelmünknek és mindennapjainknak, s amelyeket át kell örökítenünk, hogy utódaink is részesülhessenek a magyarság csúcstermékeiben.

Az értékbemutatón Magyarország különböző tájegységei, összesen 19 megyéje és a határon túli területek különböző szervezetei is bemutatkoztak. Hazánkat a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület képviselte. Egyesületünk 2012-es megalakulása óta munkálkodik a kárpátaljai magyarság értékeinek összegyűjtésén, rendszerezésén. A kitartó munka eredményeként Kárpátaljáról 6 érték, a beregi szőttes és hímzés, a salánki hordó, a Jósika-orgona, az archaikus ima, a Vereckei honfoglalási emlékmű és a kárpátaljai Rákóczi-kultusz bekerült a Külhoni Magyar Értéktárba.

Szeptember 12-én szervezetünk két aktivistája, Palkó Katalin, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Tiszasalamoni Alapszervezetének elnöke és Ignácz Mária, a Téglási Kultúrház vezetője vett részt a nagyszabású rendezvényen. Az egyesület pavilonjában fényképes-szöveges bemutatót tekinthettek meg az érdeklődők a Külhoni Magyar Értéktárba bekerült értékekről és az egyesületről. Emellett megtekinthető volt több beregi szőttes, Hidi Endre nagydobronyi keramikus munkái és a salánki hordó is.

Az egész napos színpadi program keretében fellépett Magyarország több megyéjének néptánc- és népdalegyüttese, népzenésze, bemutatkozott az Anjou Udvari Lovagok Egyesülete, s a szegedi magyar agarászok is bemutatták kedvenceiket, e különleges és jellegzetes magyar kutyafaj példányait. Sor került továbbá ökumenikus terményáldásra, a különböző megyék, tájegységek jellegzetes terményeinek és termékeinek megáldására.

A Magyar Értékek Napja ünnepi szentmisével zárult a Szent István Bazilikában, majd Sebestyén Márta, Kossuth és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes és a Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenyével ért véget a program.

Espán Margaréta