Kárpátalja viseletei

2022.10.27

Megjelent a legújabb kiadványunk  "Kárpátalja viseletei" címmel, amely a Kárpátalja Kincsei projekt keretében megjelent könyvek sorát bővíti. Megjelenését a Geofolk, népek viseletei gyűjtemény kárpátaljai kiállítás-sorozat és Dávid Botond fényképész munkája ihlette, aki megörökítette a Kárpátalján megtalálható hagyományos viseleteket.

A Kárpátalja Kincsei programsorozatot 2018-ban dolgoztunk ki. Célja a kárpátaljai értékek népszerűsítése, különös tekintettelnépművészeti kincseinkre.A program keretében születtek színpadi produkciók, ingyenesen elérhető online játékok, művészi fotósorozat és több kiadvány is. Jelen kiadványunk célja, hogy Dávid Botond fotóművész képein keresztül bemutassa a Kárpátalján megmaradt népviseleteket. A fotós a Geofolk projekt keretében már több mint 2000 hagyományos népviseletet örökített meg a nagyvilágban. A kiadványban szereplő nagydobronyi és viski viseletek sajnos nem eredetiek, hanem régi fotók alapján adaptált, néptáncosok által használt fellépő ruhák. Ám a leírások hűen adják vissza eleink öltözködési kultúráját. Az ungvári néprajzi múzeumban őrzött különböző kárpátaljai népcsoportok viseletei színesítik Kárpátalja kulturális értékeit. Ezért fontosnak tartottuk, hogy létrehozzunk egy ilyen hiánypótló kiadványt

A Geofolk projektet - nőket, férfiakat és gyermekeket hagyományos népviseletben ábrázoló fényképek kiemelkedő gyűjteményét - 10 évvel ezelőtt indították útjára Románia erdélyi régiójában, Székelyudvarhely városában. A jelenleg 2000 ruhadarab fényképét tartalmazó projekt valószínűleg a világon a legnagyobb ilyen jellegű, hatalmas gyűjteménnyé nőtte ki magát. Ehhez a technikai és a jogi hátteret a "MagyarGyökerek -Hungarian Roots" nonprofit egyesület biztosítja. A projekt általános célja a hagyományos népviseletek online digitális archívumának és dokumentációjának létrehozása oly módon, hogy a fényképész által egyedülálló módon megörökített kincsek gyűjteménye hozzájáruljon az örökség megőrzéséhez és a kulturális tudatosság növeléséhez. Minden fénykép más és más. Lehetővé teszik, hogy elképzeljük a népviseletet hordó személy(ek) mögötti világot, hazájukat és életmódjukat. A fotók a Geofolk Facebook oldalon mindenki számára megtekinthetők, az adott ruházatnak a viselőik anyanyelvén megfogalmazott leírásával együtt. Az egyesület szabadtéri és beltéri kiállításokon mutatja be a gyűjteményt. A Geofolk az európaiak művészeti és kulturális kezdeményezéseként született. Európai hozzáadott értéket képvisel kulturális örökségünk változatos nagyközönség előtti bemutatásában és a következő generációk számára történő megőrzésében.

A Népfőiskola kárpátaljai értékeket népszerűsítő munkája során a Perl Creative csapatával dolgozik együtt.

A kiadvány elkészítését Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.