Kárpátalja értékei a Kossuth Rádió Országjáró műsorában

2023.07.15

Lakitelekre látogatott a Kossuth Rádió Országjáró műsora . Az adásban Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke is szerepet kapott,  aki lelkesen beszélt a régióban őrzött értékekről és azok újszerű megjelenítéséről.

Az interjú során Molnár Eleonóra elmondta, hogy az egyesület által folytatott munka célja az, hogy felkutassa és megőrizze Kárpátalja értékeit, különös hangsúlyt fektetve a hagyományos kárpátaljai motívumokra és kézműves technikákra. Ennek érdekében az egyesület nemcsak hagyományos módszereket, hanem innovatív megoldásokat is alkalmaz az értékek bemutatására.

Az új honlap, amelyen ezek az értékek elérhetőek, lehetőséget nyújt a nagyvilág számára is, hogy megismerje és megtapasztalja Kárpátalja gazdag kulturális örökségét. A honlapon az értékek mellett az újonnan megjelent kiadványok is bemutatásra kerülnek, amelyek Kárpátalja értékeiről és magyarlakta településeiről szólnak. Ezek a könyvek segítenek jobban megismerni és megőrizni a magyar identitást és hagyományokat.

Az egyik kiemelt téma a beregi motívumok felkutatása és bemutatása volt. Ezek a motívumok hagyományosan különleges jelentőséggel bírnak Kárpátalján, és az egyesület fontosnak tartja, hogy azokat újszerű formában is megjelenítse, hogy minél többen megismerjék és megszeressék őket. Az értékek középpontba helyezése pedig lehetővé teszi, hogy ne csak a Kárpát-medencében, hanem a nagyvilágban is elterjedjenek és megismerjék az emberek.

A nagydobronyi keresztszemes hímzés is fontos része a bemutatott értékeknek. Molnár Eleonóra kiemelte, hogy az autentikus kézi hímzéssel díszített ruhakölteményeknek különleges jelentősége van a kulturális örökség megőrzése szempontjából. Az egyesület úgy véli, hogy csak az alkalmazkodással és az újításokkal lehet megtartani és továbbörökíteni a hagyományokat.

A hímzőkör, amely már második éve működik Kárpátalján,  és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület ösztönzésével alakult,  különösen büszke lehet, hiszen  tagjaik már díjat is nyertek Magyarországon. Ez azt mutatja, hogy a hagyományos kézműves technikák és motívumok iránti érdeklődés nemcsak Kárpátalján, hanem a határon túl is élénk és értékes.

Az egyesület munkájának egyik legkiemelkedőbb eredménye az, hogy az értékek eljutottak Washingtonba, Clevelandbe és Sarasotába is, ahol bemutatásra kerültek  kárpátalja kincsei. 

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület munkája példaértékű a magyar kulturális örökség megőrzése és megismertetése terén. Az értékek felkutatása, bemutatása és modernizálása az egyesület elkötelezettségét és elhivatottságát tükrözi. Az ilyen kezdeményezések segítenek megerősíteni a magyar identitást és összekapcsolni a Kárpát-medencében élő magyar közösségeket, miközben lehetővé teszik, hogy a világ más részein is megismerjék és megértsék Kárpátalja gazdag kulturális örökségét.