IV MAGYAR ÉRTÉKEK NAPJA

2019.09.17

Szeptember 7-én kerül megrendezésre immár negyedik alkalommal a Magyar Értékek Napja a Szent István Bazilikában és a Vigadóban.

A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége által kétévente megrendezésre kerülő nagyszabású, értékorientált esemény Kárpát-haza szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavát vonultatta fel most is.

Idén először - a Magyar Értékek Napja küldetéséhez és szellemiségéhez igazodva - a hazai települési értéktári munka eredményeinek számbavételére, a helyi értéktár bizottságok elnökeinek részvételével, egy szakmai konferencia adott lehetőséget.

Az egésznapos rendezvény délelőtt vette kezdetét a Szent István Bazilikában szentmisével, majd Ökumenikus terményáldás keretében a megyék és a külhoni magyarlakta régiók egy-egy jellegzetes mezőgazdasági terményét megáldották és megszentelték a felkért egyházi méltóságok. A bazilikában orgonakoncerttel zárul a programsorozat

A Magyar Értékek Napja délutáni eseményei Budapest egyik legpatinásabb, kulturális örökségünk szempontjából kiemelt épületében, a Pesti Vigadóban folytatódtak. Az értékünnep 19 megye és 6 határon túli régió, valamint csaknem 300 közreműködő, fellépő részvételével zajlott. Megrendezésre került a "Megtartó értékeink"című szakmai konfencia is, mely előadásai között színpadi produkciókban gyönyörködhetnek a látogatók.

A Kárpátaljai Magyar Értéktár Bizottság képviseletében Molnár Eleonóra elnök asszony és Nagy Csilla, kárpátaljai értékőr helyezte el a Magyarországot ábrázoló térképen a megáldott terménykosarat. A kosárban nagydobronyi pirospaprika, kárpátaljai üstben főtt szilvalekvár, Hidi kerámiában kárpátaljai méz, nagydobronyi hímzett terítő, beregi szőttes, benei pálinka, salánki viaszos tojás is helyet kapott. Az elnök asszony ruháját, eredeti beregi szőttes díszítette, amelyet Hrivnák Tünde tervezett, a ByMe Treasure kollekció részeként. Nagy Csilla nagydobronyi népviseletben jelent meg.

2019-09-07