Hímző tanfolyam indult Kárpátalján

2021.10.10

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület szervezésében hímző tanfolyam indult Csapon a KMKSZ Ungvári Járási Rendezvénytermében. Csodaszép alkotások születtek a három napos rendezény alatt, melynek célja vidékünk autentikus népművészeti motívumainak és azok sokszínűségének megismerése. A résztvevők a foglalkozáson neves anyaországi és kárpátaljai szakmai oktatóktól sajátíthatták el a nagydobronyi keresztszemes hímzés alapjait.

Egyesületünk már évek óta azon dolgozik, hogy a kárpátaljai népművészeti értékek ismertek legyenek nem csak Kárpátalján, hanem a nagyvilágban is. Olyan platformokat dolgoztunk ki, ahol ezek a hímzés- és szőttesminták újjá tudtak születni. Ennek jegyében bemutatásra kerültek a divatkollekciók, melyeket nagydobronyi keresztszemes minták és beregi szőttesek díszítenek, elkészültek kiadványaink, melyek hímzési mintákat tartalmaznak.

Elérkezetnek láttuk az időt arra, hogy megkeressük azokat a kárpátaljai hölgyeket, akik hobbi szinten nagyon sok időt és energiát áldoznak arra, hogy hímzéseket készítsenek. Őket összegyűjtve létrejött egy szakmai társaság, akik autentikus kárpátaljai mintákkal fognak dolgozni ezentúl, ezzel is szolgálva a kárpátaljai magyar közösség hagyományainak fennmaradását. Elsődleges célünk, hogy megismerhessék, melyek azok az autentikus minták, amelyeket már nagymamáink is hímeztek.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület szervezésében, 2021. október 21-24. között megrendezésre kerülő képzési hétvégén megalakult a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely. Olyan termékeket fognak készíteni, amelyek megállják a helyüket bárhol a világon. Szeretnénk azt, hogy a mai kor követelményeinek megfelelően elkészüljön egy kézműves termékcsalád, amely kárpátaljai mintákra épül, ezzel megismertessük és népszerűsítsük vidékünk autentikus népművészeti motívumait, valamint megőrizzük a helyi hímző kultúra egyéni sajátosságait.

A hímzőműhely tagjai a hétvége alatt bebizonyították, hogy kis idő alatt is képeseket szép eredményeket elérni. A szorgos kezű lányok, asszonyok egy-egy tarisznyát készítettek el különböző nagydobronyi mintákkal. Mindenki maga válszthatta ki milyen mintával és színösszeállítással dolgozik. Így születtek a gyönyörű bordó-kék, valamint piros, zöld és kék színű mintákkal díszített táskák. Olyan különleges hímzés technikákat sajátíthattak el, melyeket eddig nem ismertek. A vállalkozó kedvűek nagyobb munkába is belekezdtek a hétvége folyamán, valamint minden résztvevő megkapta az otthon elkészítendő anyagokat.

A foglalkozásokat Mihalcsik Márta (módszertani referens, Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság) és Szuperné Bohus Judit (Gránátalma-díjas népi iparművész hímző és csipkeverő) vezette, akikkel ezentúl folyamatos szakmai kapcsolatban fog a állni a hímzőműhely.

A programot az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.