Határokon átívelő üzenet

2015.10.06

Négy nap, négy előadás, négy zsúfolásig telt nézőtér a mérlege a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület által szeptember 24. és 27. között szervezett előadássorozatnak, amely során szeptember 24-én a Barkaszói Kultúrházban (Munkácsi járás), 25-én a Gyulai Kultúrházban (Nagyszőlősi járás), 26-án a Nagydobronyi Középiskolában (Ungvári járás), 27-én pedig a Csapi Kultúrházban (Ungvári járás) mutatta be Üzenet haza c. dramatikus táncművét az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület által szervezett művészcsoport.

A Kárpátalján működő népzenei együtteseknek köszönhetően egyre népszerűbbé válik a népzene és a néptánc, egyre többen fedezik fel zenés-táncos hagyományainkban a szépet. A magyar folklór népszerűsítését célozzák meg az egyesület által szervezett táncházak, népzenei előadások is. Az Üzenet haza pedig a maga nemében egészen különleges élményt kínált minden érdeklődő felé. Hiszen azon túl, hogy a sok telet megért kultúrházak színpadára olyan ismert és szakmailag is elismert személyek léptek, mint Kubinyi Júlia népdalénekes, a Dűvő Zenekarból ismert Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs és Nagy Zsolt, Rónai Zoltán, Dulai Zoltán, Tímár Márton, táncosokként pedig Tompos Szilvia, Gaschler Beáta, Kádár Ignác és Kovács Norbert, ez alkalommal nem "csak" lendületes dallamok és pörgő táncok, hanem - Kovács Norbert színművész jóvoltából - versek is az előadás részét képezték. A különböző erdélyi tájegységekből, Gyimesből, Kalotaszegről, Mezőségből származó muzsika és tánc mellett kiválóan "mutattak" József Attila, Márai Sándor, Wass Albert versei is.

A magyar népzene, néptánc és irodalom kiválóságait felvonultató előadásokra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával került sor.

Espán M.

A képek a csapi előadáson készültek.