Folytatódik a táncházmozgalom

2014.02.24

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület januárban táncházmozgalmat indított, mely a Beregszászi, Nagyszőlősi, Munkácsi és Ungvári járások településeit célozta meg. A közel egy hónapja zajló mozgalom mindenütt nagyon sikeres, hiszen amellett, hogy a közönséget táncra készteti, lehetőséget teremt a magyar néptánckultúra elemeinek, valamint a tehetséges kárpátaljai népzenészek, illetve néptáncosok bemutatására is. A mozgalomban szerepet vállalt csoportok közül - megalakulását tekintve - legfiatalabbnak az ungvári Csipkés Együttes számít, mely február 14-én a munkácsi járási Barkaszó középiskolájában tartott koncerttel egybekötött táncházat.

Az eseményre a tanintézmény klubjában került sor, melyet zsúfolásig megtöltöttek az érdeklődők. A színre lépő formációt röviden Váradi Enikő, a Csipkés Együttes vezetője mutatta be, majd a zenészek a húrok közé csaptak, és rövidesen megelevenedett az alkalomra a székektől szabaddá tett nézőtér. Az együttes egyik sajátossága, hogy a táncház során a táncokat mindig a közönséghez igazítják: ha a fiatalabbak vannak többen, pörgősebb, míg ha idősebbek akkor lassúbb táncokat tanítanak. Így volt ez Barkaszón is: a helyiek elsőként egy szatmári tánc elemeit leshették el Váradi Enikőtől és partnerétől, de volt az est folyamán magyarbődi tánc is. A bemutatott táncokat lépésről lépésre a közönséggel is begyakoroltatták, s a munka eredményességét látva, nem fukarkodtak a dicsérő szavakkal sem. Egy-egy tánc közé rövid pihenőt is beiktattak, s ezek alkalmával népdalok elsajátítására is lehetőség nyílt: ezek oktatásában az együttes énekesnője, Varga Katalin vállalt oroszlánrészt.

Az alkalmon jelen volt Bimba Éva, a szervezésben szerepet vállalt Barkaszói KMKSZ-alapszervezet elnöke, aki elégedetten nyilatkozott a tapasztalatokról. "Mindenképpen egy nagyon jó, kulturálisan igen értékes elemeket hordozó eseménynek lehettünk most a részesei: a jelenlévők nagyon élvezték a táncház minden percét. Különösen öröm volt látni a gyerekek aktivitását. A barkaszóiak nevében ezért köszönöm a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületnek a programot: kis és viszonylag elzárt településről lévén szó, a táncház felüdítette közösségünk életét. Reméljük, hogy ennek lesz folytatása is."

A Csipkés Együttes a táncház-mozgalom keretében sikerrel mutatkozott be Tégláson, Gálocsban és Palágykomorócon is.

F.Zs.

A Csipkés Együttes 2013 áprilisában alakult Ungváron azzal a céllal, hogy Kárpátalján tovább ápolják a magyar népi kultúrát és táncházmozgalmat. Mottójuk: "Vissza a gyökerekhez." Az együttes tagjai: Váradi Enikő csoportvezető (ének, tánc), Jakab István csoportvezető (tánc), Varga Katalin (ének), Molnár István (hegedű, ének), Jurisinec Martin (harmonika), Galgóczy Martin (hegedű, ének), Ignácz Krisztián (nagybőgő, ének). Az együttes tagjai Kárpátalja több településéről (Visk, Tiszabökény, Bátyú, Beregszász, Téglás, Gálocs és Ungvár) verbuválódtak. A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület táncházmozgalmában e hónaptól vállalnak részt, de valójában már megalakulásuktól táncházmozgalmi tevékenységet folytatnak: az Ungvári Dayka Gábor Középiskolában havonta szerveznek táncházat, melyekre sok egyetemista is eljár.