Flare Beás zenekar koncertje

2020.02.11

Kárpátalján koncertezett Magyarország autentikus cigány népzenéjének egyik legkiemelkedőbb képviselője, a Fláre Beás zenekar. A közel 30 éve fennálló együttes a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban, valamint a Nagydobronyi Magyar Házban és a KMKSZ Ungvári Járási Rendezvénytermében lépett fel Csapon. A koncertsorozat a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület szervezésében jött létre.

A zenekar tagjai az óromán nyelvet beszélő beás cigányok csoportjába tartoznak. Fiatal, amatőr, önálló kezdeményezésként indult az együttes élete. Mindannyian családjuktól, rokonaiktól sajátították el a zene mesterségének fortélyait. Hangszereik a hagyományos cigányzenére jellemző dallam és ritmushangszerek - gitár, tambura, kanna, kanál. A Fláre Beás az évek múltával is megmaradt a gyökereknél, ők nem modernizálták az ősi zenéjüket. Gitárokon, ceglédi kannákon és cahonon játszanak és együtt énekelnek. Az előadásokon éppúgy megszólalnak a kesergők, amelyekben az élet fontos dolgairól énekelnek, míg a pergetők az élet örömét, vidámságát hirdetik. Az ősöktől örökölt kultúrát próbálják tovább vinni, megőrizni, példát mutatva ezzel a felnövekvő nemzedéknek.

Méltán örvendhetnek nagy sikernek és elismerésnek. Magas színvonalú zenei élményt nyújtottak a különleges produkciójukkal és rendkívül jó hangulatot teremtettek mindhárom helyszínen.