Együttélésben- égtájak, kultúrák fesztivál – főszerepben Kárpátalja

2022.09.19

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület egy különleges meghívásnak tett eleget a minap. A nyugat-magyarországi Kiscsőszön, a népzenei élet fellegvárában egy nagyszabású kulturális fesztivált szerveztek, ahol Kárpátalja volt az egyik főszereplő.

A főszervező a Hunyor Népfőiskola és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület vezetője, Kovács Norbert volt, akit a népi világban "Cimbiként" ismernek. Ő már többször is járt az előző években Kárpátalján, hogy egyebek mellett a táncház mozgalmat is népszerűsítse. Az "Együttélésben - Égtájak, kultúrák Kiscsőszön" rendezvény keretében bemutatásra került a Kárpátalja Kincsei programsorozatunk egy szelete: Perl János kárpátaljai értékeket bemutató művészi fotósorozata és Hrivnák Tünde By Me Treasure egyedi kárpátaljai mintákkal díszített divatkollekciója.

A népzenei előadások, a Kokas Banda dobronyi népdalok és népzene tanítása mellett, a közönség nagy szeretettel fogadta a divatbemutatót, amelyet szintén a Kokas Banda kísért! A kiscsőszi fesztivál résztvevői hangsúlyozták: napjainkban kiemelt jelentősége van az értékmentésnek. Ilyen például a népdal- és néptánc hagyomány, a gasztronómiai kincsek megőrzése, vagy akár a hímzés hagyományának őrzése is.

A rendezvényen részt vett dr. Hoppál Péter Kultúráért felelős államtitkár, aki kiemelte: Magyarország erejéhez mérten változatlanul támogatja a háborús körülmények között élő kárpátaljai magyarokat.

Köszönjük a meghívást és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a támogatást!