Dobronyi rózsát Zsazsának Felsőőrön

2022.07.10

A bécsi Club Pannonia meghívására és szervezésében Bécs után tegnap Felsőőrben is bemutatásra került a "Dobronyi rózsát Zsazsának" című zenés produkció. A felsőőri Református Egyház dísztermének színpadán Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas művésznő hitelesen keltette életre Fedák Sárit, aki korának egyik legsikeresebb előadóművésze volt.

Fedák Sári életét bemutatva Magyarország történetének egy korszaka is felelevendett. A "Dobronyi rózsát Zsazsának - avagy ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza" egy zenés produkció, népzenészekkel, mely Fedák Sári - Zsazsa - színésznő, primadonna életét dolgozza fel a naplói alapján. Az előadás első, prózai változata immár hat éve fut a Nemzeti Színházban. A zenés, sok-sok régi fényképet, sőt filmrészletet is bemutató változatra a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület kérte fel a művésznőt.

"Ez az előadás is úgy van felépítve, hogy Fedák Sári egész hazaszeretete, az egész fájdalma Kárpátalja elcsatolása miatt érezhető legyen. Mikor elolvastam Fedák Sári naplóit, tudtam, éreztem, hogy nekem ezt a darabot játszanom kell. Sok párhuzamot is felfedeztem, Fedák Sári például abban az épületben látott gyerekként először színházat, mely ma a mi Beregszászi Színházunk. Kevesen tudják róla, hogy ő bár primadonnaként volt ismert, de nagyon szerette a népdalokat is. Úgy gondolom, az ő életén keresztül, egy színésznő életén keresztül lehet nagyon jól bemutatni egy korszakot, hogy mit élt meg Magyarország például.", mondta el Szűcs Nelli.

A "Dobronyi rózsát Zsazsának" című produkció a Club Pannoniának köszönhetően juthatott ki Ausztriába. Orbán Krisztina, a Club Pannonia elnöke Budapesten, a Nemzeti Színházban látta a darabot és úgy gondolta, el kell hozni Ausztriába, hiszen itt ugyanúgy érintettek ebben a történetben az itt élő magyarok és érezniük kell, hogy tulajdonképpen mit jelent az elszakadás, az elvándorlás és a szülőföld iránt érzett, soha nem múló szeretet.

"Fontosnak láttam, hogy ne csak Bécsben kerüljön bemutatásra, hanem a tulajdonképpeni elszakított területen is, itt az Őrvidéken", nyilatkozta Orbán Krisztina. Az idén 30 éves fennállását ünneplő Club Pannonia számára ez a rendezvény már a jubileumi évük egyik fontos eseménye volt. Október 15-én rendezik majd meg a hagyományos Magyar bált, melyen színes, gazdag programokkal méltóképpen szeretnék megünnepelni a jubileumot.

A felsőőri előadást megtisztelte Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is, mivel a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával jöhetett létre az ausztriai bemutató. "Fontosnak tartjuk azt, hogy ne csak a szűken vett Kárpát-medencei magyarság, hanem az ausztriai magyarság is részesüljön ilyen színházi darabokban, ilyen kulturális lehetőségekben. Azért is gondoltuk, hogy megmutatjuk ennek a darabnak a szépségét, mert tudjuk azt, hogy jelen pillanatban milyen helyzet van Kárpátalján illetve Ukrajnában. Szeretnénk megmutatni, hogy kiállunk a Kárpátaljai nemzettársaink mellett, és lehetőség szerint segítjük őket. Fontosak ők számunkra és az ott található kincsek, kultúra, történelem, nyelv is." nyilatkozta Szilágyi Péter.

A "Dobronyi rózsát Zsazsának" című darabban Szűcs Nelli mellett narrátorként közreműködött a szintén Jászai Mari-díjas színművésznő Tarpai Viktória, valamint a Zsazsa bandája népzenekar. Az est egyben egy divatbemutató is volt, és így derült ki az előadás címének jelentése is, a dobronyi rózsa ugyanis Kárpátalja népművészeti kincsére, a dobronyi keresztszemes hímzésre utal. Ezt a motívumot láthattuk Hrivnák Tünde divattervező ruháin, melyeket a nagydobronyi Őr Hidi Ágnes hímzései díszítenek.

Weber Katalin

Link:

Club Pannonia

volksgruppen.orf.at