Díszelőadás a Trianon-emléknap alkalmából Debrecenben

2023.06.04

A debreceni Déri Múzeum dísztermében egy különleges és megható előadásra került sor a Trianon-emléknap alkalmából. A "Dobronyi rózsát Zsazsának" című előadás  a Kárpátalja kincsei program keretében valósult meg. Ez a program a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére és támogatásával jött létre.  Célja, hogy bemutassa és megőrizze Kárpátalja kulturális és történelmi örökségét, valamint erősítse a kapcsolatot a Kárpátalján élő magyar közösség és a magyarországi közönség között. Ennek keretében az előadás, amely Fedák Sári életét és a Trianon-emlékét összekapcsolta Kárpátaljával, kiemelkedő eseményként szerepelt.

A "Dobronyi rózsát Zsazsának" c. produkció egy rendkívül érdekes történetet mutat be, amely Fedák Sári életére fókuszál. Az előadást Szűcs Nelli állította össze és adta elő, méltó módon emlékezve azokra az időkre és emberekre, akiknek emléke örökké él.

Fedák Sári egykor a kárpátaljai Beregszászban született és később vált ismertté az egész országban a színészi tehetségének köszönhetően. Az előadás során a közönség végigkövethette az életének legfontosabb pillanatait, a kezdetektől a haláláig.

Szűcs Nelli előadóként lenyűgözően adta elő Fedák Sári történetét. Részleteket osztott meg a színésznő életéről, pályájáról, szenvedélyéről és álmairól. Az előadásban feltűntek a legemlékezetesebb jelenetek a színpadról, ahol Fedák Sári pályafutása a csúcspontjára ért. A közönség tagjai megélhették azokat a pillanatokat, amikor a színésznő csodálatos tehetsége a színpadon ragyogott.

A díszelőadás során Szűcs Nelli nemcsak Fedák Sári színészi karrierjére összpontosított, hanem az érzelmekre, a szerelmi történetekre és az élet nehézségeire is. A közönség átélhette Fedák Sári boldogságát és örömét, de megismerhette a színésznő személyes tragédiáit és nehézségeit is. Az előadáson Szűcs Nelli méltóságteljesen viselte a Hrivnák Tünde által tervezett dobronyi keresztszemes hímzéssel díszített ruhákat. Ez a ruhaválasztás nemcsak a színész előadásának látványos eleme volt, hanem egyúttal Fedák Sári szoros kapcsolatát is tükrözte Kárpátaljával.

Fedák Sári életében és karrierjében számos alkalommal hivatkozott Kárpátaljára, ahonnan ősei származtak. Kárpátalja mindig is fontos szerepet játszott a magyar kulturális örökségben és identitásban. A dobronyi keresztszemes hímzés hagyományos motívumokat és mintákat tartalmaz, amelyek jellegzetesek ezen a területen.

Az előadás során a ruhák nemcsak vizuális szépséget és eleganciát kölcsönöztek Szűcs Nelli megjelenésének, hanem erős szimbolikus jelentéssel is rendelkeztek. Ezek a ruhák kifejezték Fedák Sári örökségét és a Kárpátaljával való szoros kapcsolatát, tovább erősítve a történet érzelmi mélységét és autentikus jellegét.

Az előadás mélyen megragadta a jelenlévők érzelmeit és egy pillanatra visszarepítette őket az elmúlt időkbe. A város díszelőadása emlékeztetett mindenkit a múltra és a Trianon traumájára, miközben elismerést adott egy kivételes magyar színésznő életművének.

Ez az előadás újra felidézte azt a különleges időszakot, amikor a magyar kultúra és az emlékezet ereje mindenkit összekötött. A rendezvény megerősítette a közösség erejét és egyben lehetőséget adott arra, hogy a jelenlévők megértsék és megbecsüljék a múltat, amely azoknak a magyar hősöknek állít emléket, akik soha nem felejtették el a Trianon traumáját. Ezen a napon mindenki együtt méltathatta a magyar kultúrát és identitást.

Az előadáson közreműködtek:

Pálházi Bence- hegedű

Sárközi Áron- brácsa

Laukó Tamás- nagybőgő

Herédi Zsombor- harmónika

Trill Helga- narrátor