Debrecenben került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely találkozója

2023.08.14

 2023. augusztus 11-én indult útjára az a háromnapos hímzőtábor Debrecenben, amelynek résztvevői Kárpátaljáról érkeztek.  Az esemény célja az volt, hogy a résztvevők újabb hímzési technikákat sajátítsanak el, és elmélyüljenek a népi iparművészet gazdag világában. A tábor során a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy közösen alkossanak és tapasztalatokat cseréljenek.

Az esemény kiemelkedő része a meghívott szakértő volt. Szuperné Bohus Judit, a háromszoros Gránátalma-díjas hímző népi iparművész, a hímzőműhely mentora, újabb hímzési technikákat tanított a résztvevőknek. Szuperné Bohus Judit neve már önmagában is garancia a minőségre és a hagyományos hímzés iránti szenvedélyre. A résztvevők izgalommal várták, hogy a szakértő kezei alatt mélyüljenek el a hímzés művészetében.

A tábor fő hangsúlya a beregi keresztszemes hímzésen volt. Ez a hímzési technika nemcsak Kárpátalján és Magyarországon, hanem világszerte is ismert és elismert. A beregi keresztszemes hímzés sajátos mintázatai, színei és szimbólumai az évszázadok során váltak jellegzetessé és egyedülállóvá. A résztvevők a tábor során mélyebb betekintést nyerhettek ennek a hagyományos technikának a fortélyaiba, és alkotásaikban is alkalmazhatták az új ismereteket.

Molnár Eleonóra a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhelyt életre hívó Kárpátaljai Magyar Népfőiskolai Egyesület elnöke kiemelte: a tagok a nehéz ukrajnai háborús körülmények ellenére is kitartanak a kézműves tevékenység mellett. Munkájuk nemcsak szépséget hoz a világba, hanem a nemzeti identitás megőrzésének egyik kulcsa is. A hímzés több mint díszítőelem - ez az élet mindennapi szegmenseiben is megtalálható. Az alkotások ruhákon, kiegészítőkön, háztartási textíliákon és sok más tárgyon viselhetők és alkalmazhatók. A tagok az egyedi kárpátaljai motívumokat megidézve adnak új életet ezeknek a hagyományos elemeknek, miközben modern szemlélettel és stílussal ötvözik azokat. 

A hímzőműhely tagjai a BY ME Treasure legújabb kollekciójának Beregi keresztszemes hímzésében is közreműködnek. Ezzel nem csak az ősi hímzési technikák továbbéléséhez járulnak hozzá, hanem egyúttal a kárpátaljai kultúra és művészet nemzetközi színtéren való megjelenését is elősegítik. 

 Az alkotói folyamatok során a hímzők egymást támogatták, tapasztalatokat osztottak meg és új inspirációkat nyertek egymás munkáiból.

Az esemény zárásaként a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely tagjai büszkén mutatták be alkotásaikat, melyekbe a frissen tanult technikákat és a hímzés iránti szeretetüket ötvözték. 

A rendezvény sikeres és felejthetetlen élményekkel teli volt. Az új technikák, a közösség ereje és a hímzés iránti elkötelezettség mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a résztvevők gazdagabban és inspiráltabban térhettek haza Kárpátaljára. 

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg. 

tv21ungvar.tv