Csák János: Pótolhatatlan és páratlan a népfőiskolai hálózat tevékenysége

2022.12.09

Pótolhatatlan és páratlan a népfőiskolai hálózat tevékenysége, összpontosuló ereje, amely mögött ott húzódik az a több száz, ezer ember, akikkel kapcsolatban állnak - mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter pénteken a Lakitelek Népfőiskolán tartott szakmai napon.

Az elmúlt év nyarán Lakiteleken megalakult Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat alapító szervezeteinek előadásait követően Csák János elmondta: "A magyarok feladata az, hogy megvalósítsák kultúrájuk innovációját, amihez egy innovációs kultúra létrehozásán át vezet az út." A miniszter szerint a kihívást az jelenti, hogy az őseink által létrehozott kulturális örökséget és fizikai javakat, illetve az elmúlt években a népfőiskolák által felhalmozott tudást hogyan lehet a legjobban hasznosítani. Kiemelte: a hálózat feladata, hogy a rábízott eszközökből a lehető legtöbbet hozza ki. Minden perc és minden forint, amivel nem ezt tesszük, eltűnik a múltban, és nem lehet újra visszahozni.

A miniszter szerint úgy kell a magyar kultúrába az innovációt behozni, hogy az a legkülönfélébb technikai vívmányokat használó fiatalokat is bevonzza. Az eddig kialakult jó gyakorlatok elterjesztésében pedig nagy szerepe van a Nemzeti Művelődési Intézetnek. A jelenlévőktől a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat bővítését és azt kérte, hogy a népfőiskolák használják ki a rendelkezésre álló eszközöket, anyagi és emberierőforrás-lehetőségeket, mert helyettünk senki nem viszi át a magyar kultúrát a másik partra - tette hozzá.

Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a köszöntőjében elmondta: "A népfőiskolai mozgalom azt az alapvető funkciót tölti be, amely az ember fogyasztói társadalmi vonatkozásait tudja teljes mértékben és radikálisan megváltoztatni." Másrészt Kárpát-medencei kisugárzásával a szellemi értékekben is bázis tud lenni - fogalmazott.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke a megnyitójában elmondta: a szakmai napra olyan települések és szervezetek képviselőit hívták meg, ahol nyitottak egy népfőiskola létrehozására. A várományosoknak a találkozó révén lehetőségük nyílik megismerni a népfőiskolai hálózat szerkezetét, működését. A szakmai nap célja továbbá egy gyors helyzetkép felvázolása a kormányzatnak.

Kárpáti Árpád, a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat megbízott vezetője elmondta: a népfőiskolák hálózati működése közös szellemi alapon, közös módszertant és erős kommunikációt, közös fellépést tesz lehetővé. Olyan értékalapú erőforrásgazdálkodás, amelyben a népfőiskolák egymást kiegészítve és erősítve megsokszorozzák a hálózat tagjainak lehetőségeit és eredményességét.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, a népfőiskolai hálózat alapító tagja arról beszélt, hogy a kultúrstratégiai intézményként működő szervezet tevékenységének központjában a közösségi művelődés fejlesztése áll annak intézményi, szakemberellátottsági, tevékenységi és forrásteremtési oldalával.

Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (Retörki) ügyvezető igazgatója, a népfőiskolai hálózat alapító tagja az előadásában kiemelte: különösen fontos, hogy a legfrissebb kutatási eredmények minél előbb megjelenjenek az oktatásban, illetve eljussanak a társadalom szélesebb rétegeihez. A Retörki tudományos közösségének véleménye szerint így érhető el, hogy a közösségi emlékezetben elfogadottá váljon az a tézis, amely szerint a rendszerváltás - minden hibája és árnyoldala ellenére - átvezette Magyarországot a kommunista diktatúrából a parlamentáris demokráciába - fogalmazott.

A Lakiteleki Népfőiskolán zajló szakmai napon részt vett Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke is, aki előadást tartott az elmúlt 10 év főbb eredményeiről. A KNE célja immár  10 éve a  közösségépítés és az ismeretek minél szélesebb körű terjesztése az összmagyarság, ezen belül a kárpátaljai magyarság körében a nemzeti identitás megőrzése érdekében. A KNE az oktatási és politikai érdekképviselet már működő szervezetei mellett a hagyományok ápolását, az értékek gyűjtését és átörökítését végzi Kárpátalján. Az Egyesület számos rendezvényt szervezett (tudománynépszerűsítő körutat érettségiző diákoknak, konferenciákat, továbbképzéseket, kiállításokat, népzenei fellépéseket, kiadványokat jelentetett meg, beindította a táncházmozgalmat) és összeállította a Kárpátaljai Értéktárat, javaslatai alapján több kárpátaljai érték bekerült a külhoni magyar értéktárba. 2018-ban és 2019-ben sikerült eljutni az USA-ba, ahol a kárpátaljai kultúrát, történelmet, népművészetet mutathattuk be az amerikai magyaroknak. A Kárpátalja Kincsei projekt keretében született művészi fotókiállítás, az Időfonal és a Dobronyi rózsát Zsazsának c. színpadi produkciók, melyek egyedülálló módon mutatják be a kárpátaljai magyarságot és népművészeti értékeiket.

Fotók: MTI/Ujvári Sándor